Лекар: Не яжте месото без това - води до най-коварното заболяване

4343
Лекар: Не яжте месото без това - води до най-коварното заболяване
Снимка: iStock/Guliver

Има храни, без които не трябва да ядете месо, според руския гастроентеролог д-р Сергей Вялов. Той допълва, че подобно хранително поведение ще причини голяма вреда на тялото, особено на мъжете, увеличавайки значително риска от 3 вида рак - на простата, на белите дробове, на дебелото черво.

Според лекаря, не трябва да пренебрегвате консумацията на храни, богати на фибри. Липсата на фибри в диета, базирана на месо, може да причини рак на дебелото черво, белия дроб и простатата.

Мъжете, които редовно ядат месо, трябва да приемат и поне 300-400 грама фибри. Освен това такова количество не присъства в обикновена салата от краставици и домати.

Храни, които задължително трябва да се ядат с месото

Диетата трябва да се разнообрази със зелен грах, аспержи, броколи, брюкселско зеле и моркови. Тези зеленчуци ще помогнат за намаляване на риска от възпалителни процеси в червата.

Лекар: В това месо има най-малко отрови и токсини

Зеленият грах съдържа много витамини от група В: В1, В6 и В9. Тези витамини спомагат за нормалното функциониране на нервната система, а също така участват в метаболитните процеси.

Зеленият грах съдържа фолиева киселина, която поддържа здравето на женската репродуктивна система и подпомага подмладяването на кожата. Граховата каша почиства клетките от излишната мазнина.

Този вид бобово растение се препоръчва при диабет. Продуктът също така укрепва сърдечно-съдовата система, помага в борбата с атеросклерозата, премахва вредния холестерол и радионуклидите от тялото.

Зеленият грах съдържа антиоксиданти, които помагат да се противопоставят на хипертонията и развитието на злокачествени тумори. Яденето на повече зелен грах също се препоръчва при недостиг на витамини.

В състава на тази бобова култура, освен витамините от група В, влизат А, С, К, Е, Н, биотин, ниацин, влиза още калий, калций, натрий, фосфор, флуор, йод, желязо, селен и други полезни елементи.

Въпреки ниската си хранителна стойност, аспержите са много богати на разнообразни микроелементи. Едва ли ще задоволи глада за дълго време, но като витаминна добавка ще бъде много полезно. Аспержите са особено богати на калий и витамин А. Последният е от съществено значение за здрава кожа, нокти и коса.

Аспержите стимулират бъбреците, което е полезно при задържане на урина, отоци и някои бъбречни заболявания. Този зеленчук има същия ефект върху червата: изобилието от фибри стимулира перисталтиката. Яденето на аспержи помага за облекчаване на запека. Поради ниското си съдържание на калории, аспержите са много подходящи за диетично хранене.

Препаратите на базата на аспержи се препоръчват при подагра, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, тъй като спомагат за изхвърлянето на уреята, фосфатите и хлоридите от организма. При тези заболявания тяхното съдържание обикновено е повишено.

Още: Лекар: Хората над 60 години НЕ трябва да ядат това месо

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com