Лекар: От тези популярни лекарства се напълнява

19379
Лекар: От тези популярни лекарства се напълнява
Снимка: БГНЕС

Напълняването е чест проблем, с който се сблъскват много хора при прием на определени лекарства. Въпреки че причината за това не е напълно ясна, някои медикаменти могат да допринесат за увеличаване на теглото. Важно е да разберем, че всяко тяло реагира по различен начин и не всички хора ще имат същия отговор към дадените лекарства.

Ето някои от лекарствата, които се свързват със значително напълняване:

1. Антидепресанти: Някои антидепресанти, като трициклични антидепресанти и някои инхибитори на обратното захващане на серотонина, се свързват с увеличаване на теглото. Тези лекарства могат да повлияят на метаболизма и апетита, което води до повишен прием на храна и натрупване на килограми.

2. Кортикостероиди: Кортикостероидите се използват за лечение на различни възпалителни заболявания и астма. Те могат да доведат до задържане на течности и нарушаване на баланса на електролите в организма, което може да доведе до увеличаване на теглото.

3. Хормонални контрацептиви: Някои жени забелязват увеличаване на теглото при приемането на хормонални контрацептиви. Въпреки че връзката между хормоните и теглото не е напълно ясна, се смята, че тези лекарства могат да доведат до задържане на течности и промени в мазнинния метаболизъм.

Лекар каза каква трябва да е кръвната ви захар според възрастта

4. Антипсихотици: Някои антипсихотични лекарства могат да доведат до значително увеличение на теглото. Те могат да повлияят на апетита и метаболизма, като в резултат на това хората започват да приемат повече храна и натрупват килограми.

5. Лекарства за забавяне на щитовидната жлеза: Някои лекарства, използвани за лечение на прекомерно активна щитовидна жлеза, могат да доведат до натрупване на тегло. Тези лекарства намаляват обмена на вещества и забавят функциите на щитовидната жлеза.

Важно е да се отбележи, че възможните странични ефекти от лекарства, включително напълняването, трябва да се обсъдят с лекаря или фармацевта преди започване на приема им. Те ще бъдат в състояние да предоставят подходящи съвети и да препоръчат алтернативни лекарства, ако е необходимо.

Запомнете, че всеки случай е индивидуален и лекарствата могат да се различават във взаимодействието с тялото. Винаги е важно да бъдете информирани и да обсъдите всякакви въпроси или притеснения с вашия здравен специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com