Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Правете това преди лягане и кръвната захар няма да скача

10 юли 2024, 08:39 часа

Повишената кръвна захар може да причини голяма вреда на тялото, така че е необходимо да се предприемат съответните мерки, за да се нормализира този показател.

Нормализиране на кръвната захар - какво трябва да правите преди лягане

"Не е необходимо да си предписвате лекарства сами, тъй като неконтролираният прием на хапчета може само да влоши състоянието", споделя ръководителят на катедрата по спортен и здравен туризъм, спортна физиология и медицина на Факултета по физическа култура на TSU Леонид Капилевич. Експертът допълва, че е възможно да се нормализират нивата на кръвната захар с помощта на физическа активност.

Лекар: Всички правят тази грешка при измерване на кръвната захар

"Експеримент върху плъхове, които са били диагностицирани със захарен диабет, помогна да се стигне до това заключение. Болните животни се подлагат на ежедневни физически упражнения в продължение на 40 минути. Някои от гризачите не са участвали в ученията, но представянето им също е записано от учените", казва специалистът. 

„Физическата активност не работи като спомагателен, а като ключов механизъм, който влияе пряко върху патогенезата на захарния диабет. Следователно, добре подбраната физическа активност може да подобри състоянието на човека и да намали концентрацията на глюкоза в кръвта“, коментира Леонид Капилевич.

Специалистът допълва още, че максималната ефективност за човек ще бъде показана от онези тренировки, които се провеждат вечер.

Горната граница на нормалното ниво на глюкоза в кръвта, взета от пръста на гладно е 5,5 mmol/l, а от вената - 6,0 mmol/l.

Какво означава висока кръвна захар?

Клиничното състояние, свързано с повишени нива на кръвната захар, или по-точно глюкозата, се нарича хипергликемия и съпровожда захарния диабет. Това се случва, когато тялото вече не може да поддържа подходящи нива на глюкоза в кръвта поради недостатъчно производство на инсулин или пълното му спиране - тогава глюкозата не навлиза в клетките, а се натрупва в кръвта.

В същото време не всички симптоми на хипергликемия се проявяват с минимален излишък на кръвната захар: понякога това състояние се проявява латентно и може да се появи само когато нормата е значително превишена, когато е твърде късно да се предприемат някакви мерки. Освен това, чувствителността на хората към ефектите от повишените нива на глюкоза варира и някои могат да изпитат симптоми на хипергликемия много по-бързо и по-тежко от други.

Хипергликемията може да бъде остра или хронична. Острата хипергликемия не трае дълго и често е резултат от прием на храна с високо съдържание на въглехидрати, пропусната доза лекарства, стрес или заболяване. Хроничната хипергликемия, от друга страна, възниква, когато повишените нива на кръвната захар се задържат дълго време. Това често е резултат от недиагностициран диабет или лошо лечение на диабета.

Яжте тази ядка 30 минути преди хранене и кръвната ви захар няма да скочи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консулацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес