Лекар разкри защо яйцата са перфектната закуска

1166
Лекар разкри защо яйцата са перфектната закуска
Снимка: Istock

Руският гастроентеролог д-р Олег Байо отбелязва, че правилната закуска се състои от висококачествени протеини, мазнини и въглехидрати. Лекарят определя рохко сварените яйца идеален вариант за здравословна закуска - висококачественият протеин от това ястие се усвоява от тялото почти 100 процента.

Яйца за закуска - ползи 

„Белтъкът от пилешко яйце е един от най-добрите по аминокиселинен състав. Вареното яйце също така запазва полезни витамини и антиоксиданти, включително холин, основен компонент за мозъка, който се намира в жълтъка. Именно в жълтъка са концентрирани хранителни вещества, мазнини и витамини, той трябва да се поддържа течен, без да се подлага на значителна термична обработка“, казва д-р Олег Байо.

Лекар: Едва ли предполагате за това свойство на яйцата

Гастроентерологът добавя, че здравословната закуска включва и консумация на млечни и кисело млечни продукти. Млякото (при липса на непоносимост) доставя на организма витамин D, калий, калций - вещества, полезни за поддържане на активните функции на имунната и сърдечно-съдовата система. Ферментиралите млечни продукти са пробиотици, които подобряват храносмилането и състоянието на чревната микрофлора.

Що се отнася до здравословните въглехидрати, специалистът препоръчва като източник на закуска да се консумират пълнозърнести тестени изделия или хляб, „едри“ овесени ядки, които изискват доста дълго време за готвене, или каша от елда. Зеленчуците, нарязани на салата и поляти с нерафинирано олио (към яйце или хляб), или добавени към омлет, също са чудесен вариант.

Ползите от яйцата за мъжете и жените

Яйцата са богати на протеини, така че имат благоприятен ефект върху онези мъже, които се занимават с физически труд: яденето им помага за поддържане на мускулната маса, тъй като протеинът е строителен материал за мускулната тъкан.

В допълнение, витамини B, A, E, лецитин, мастни киселини и други компоненти, които са част от състава на коментирания продукт, подобряват потентността.

Яйцето е много питателен продукт с ниско съдържание на калории. Благодарение на това помага в борбата с наднорменото тегло, тъй като запазва ситостта за дълго време.

Освен това яйцето има положителен ефект върху нервната система, като помагат в борбата с депресията, нервното изтощение и хроничната умора. Консумацията му намалява и риска от развитие на рак на гърдата

Вреда от яйцето

Яйчният жълтък съдържа голямо количество холестерол и мазнини - в резултат на това прекомерната консумация може да повиши холестерола в кръвта. Това е опасно за сърдечно-съдовата система, може да се развие атеросклероза, да се повиши кръвното налягане.

Лекар: Варете яйцата така, за да са най-полезни

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com