Лекар: С тези лекарства трябва да се внимава в жегите

4407
Лекар: С тези лекарства трябва да се внимава в жегите
Снимка: iStock/Guliver

Хората със сърдечно-съдови заболявания могат да почувстват промяна в действието на лекарствата си под въздействието на топлината, затова е по-добре да се разхождат, да работят в градината, да планират посещенията си в магазина или при лекаря преди 23:00 ч. или след 17:00 ч., казва Анастасия Лебедева, заместник-главен кардиолог на Министерството на здравеопазването в Москва.

"В горещините пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да са особено внимателни към тялото си, защото при високи температури се променя съдовият тонус, лекарствата могат да действат по различен начин, значителен брой важни микроелементи, отговорни за регулирането на сърдечния ритъм, се отделят с потта, а прекомерното изпотяване прави кръвта по-гъста и склонна към тромбози", - казва Лебедева.

Кардиологът заяви, че в горещините тези пациенти трябва да остават по-често на закрито и да избягват високите температури. "По-добре е да се разхождате, да се занимавате с градинарство или да планирате пътувания до магазина или до лекарския кабинет преди 11:00 ч. или след 17:00 ч. Трябва да избягвате слънцето, когато е твърде горещо. Ако почивате в близост до воден басейн, трябва да останете на сянка и да избягвате плуването, ако водата е много студена, голямата температурна разлика може да предизвика вазоспазъм", допълва тя.

Това е най-важното, което трябва да правите за здраво сърце

Американската асоциация по сърдечно здраве включи достатъчния сън сред ключовите показатели за сърдечна профилактика, съобщи Дейли мейл...

Специалистът заяви, че най-голяма опасност представляват високите температури за възрастните пациенти с ограничена подвижност. "Ако имате такива роднини, е необходимо да се уверите, че в стаята, в която се намират, ако няма климатик, трябва да инсталирате вентилатори, да пуснете завесите прозорците, за да избегнете пряката слънчева светлина, да им напомните за необходимостта да пият вода, тъй като при мозъчно-съдовата болест пациентът не винаги е жаден, дори и да има реален недостиг на течности в организма", - каза Лебедева.

Лекар: Яжте тези храни, за да нямате проблеми с кръвната захар

Тя добави, че храната в горещините трябва да е лека, пълноценна, с голямо количество сезонни плодове и зеленчуци, като се избягват бързите закуски и сладките газирани напитки. Хладката вода е най-добрият начин за утоляване на жаждата.

"Трябва да приемате редовно лекарствата, предписани от вашия лекар. В горещините има повишен риск от странични ефекти от лечението, по-специално не е необичайно преди това високото кръвно налягане да се понижи, но е категорично невъзможно да отмените всички лекарства за намаляване на налягането сами, трябва да обсъдите с лекаря си възможността за промяна на дозите на лекарствата в горещото време", казва Лебедева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com