Лекар: Тези 7 зеленчука свалят захарта и топят мазнините

7649
Лекар: Тези 7 зеленчука свалят захарта и топят мазнините
Снимка: iStock

Някои зеленчуци са него само източници на полезни вещества, но и консумацията им сваля кръвната захар и топи мазнините в тялото. Руският диетолог д-р Игор Строков споделя, че те включват спанак, целина, карфиол, брюкселско зеле, тиквички, броколи, чушки.

Зеленчуците, които свалят захарта и килограмите

Въглехидратите присъстват в храната ни под формата на захари, нишестета и диетични фибри. Но за разлика от захарта и нишестето, диетичните фибри не се усвояват от чревните ензими и играят роля в енергийния баланс. В допълнение към насърчаването на ситостта, фибрите имат ниска енергийна плътност, което означава, че осигуряват по-малко калории.

Въпреки че вид диетични фибри, известни като разтворими фибри, могат да бъдат превърнати в енергия от чревни бактерии, тази енергия под формата на късоверижни мастни киселини (SCFA) се консумира незабавно от клетките на дебелото черво. Неизползваните SCFA се транспортират до черния дроб, където се метаболизират, така че не се съхраняват като мазнини.

Лекар: 1 чаша от това сутрин сваля захарта и предпазва от инфаркт

"Диетичните фибри могат да бъдат намерени в изобилие в храните от растителен произход, особено в зеленчуците. Ако контролирате приема на въглехидрати, има зеленчуци, които са най-добри в това отношение", казва диетологът Игор Строков.

Спанакът съдържа около 3,6 g въглехидрати на 100 гр порция. Също така съдържа 2,9 гр протеин и 2,2 гр фибри.

"Спанакът е отличен източник на витамини А и С, които са антиоксиданти, както и минерали като магнезий и манган. Той също така съдържа прилично количество витамин К", допълва диетологът.

Порция от 100 гр целина съдържа около 3 гр въглехидрати, 2 гр от които са диетични фибри. Целината е добър източник на витамини А, В9, С и К, както и на минерали като калий и калций. Целината също така съдържа активното съединение лутеолин, което има антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, невропротективни и болкоуспокояващи свойства.

Карфиолът има нисък гликемичен индекс от 15, което го прави идеален зеленчук за диабетици и хора, които се опитват да избегнат скокове на глюкозата в кръвта. Порция от 100 гр суров карфиол съдържа само 5,3 g въглехидрати, от които 2,1 гр са фибри и 2,1 гр протеини.

Карфиолът също така съдържа витамини B6, B9, C и K, както и магнезий, калий, калций, желязо и цинк.

Порция от 124 гр сурови тиквички съдържа 4 гр въглехидрати, от които 1 гр са диетични фибри. Този зеленчук е добър източник на поддържащи имунитета витамини А и С, както и минерали като манган, калий и магнезий.

Според USDA 100-грамова порция сурови броколи съдържа около 3 грама протеин и 6 грама въглехидрати, 2 грама от които са диетични фибри. Броколите също са богат източник на витамини B9, C и K, както и прилични количества калий, магнезий, желязо и калций. 

„Изследванията показват, че този кръстоцветен зеленчук също помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и предпазва от няколко вида рак“, казва диетологът. 

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, брюкселското зеле е с ниско съдържание на въглехидрати, само 7,9 гр в порция от 88 гр. Фибрите съставляват 3,3 гр общо въглехидратно съдържание. Брюкселското зеле също е богато на витамини С, К и калий, а също така съдържа прилични количества калций, магнезий и фосфор.

Зелените, оранжевите и жълтите чушки имат подобни хранителни профили и се различават само по съдържанието на антиоксиданти. Порция от 100 гр сурови червени чушки съдържа 6 гр въглехидрати, 2,1 гр фибри и 1 гр протеин.

Още: Най-добрата подправка при диабет - тя сваля захарта и топи мазнините

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com