Лекар: 1 чаша от това сутрин сваля захарта и предпазва от инфаркт

53437
Лекар: 1 чаша от това сутрин сваля захарта и предпазва от инфаркт
Снимка: iStock

Хората с висока кръвна захар често са изложени на риск от инсулт, инфаркт и високо кръвно налягане. Една напитка задължително трябва да присъства в диетата им, според руския диетолог д-р Ангелина Дюбина.

„Съвременните изследвания показват, че какаото е полезно за всички, особено за хора, предразположени към сърдечни заболявания и високи нива на глюкозата в кръвта“, споделя експертът.

Какао за сваляне на захарта и намаляване на риска от инфаркт

„Една чаша какао съдържа запас от енергия, който ще стигне за целия ден. Витамини Е и К, фибри, аминокиселини, манган, магнезий, фосфор, мед, цинк - това не е пълният списък на веществата, съдържащи се напитката. Що се отнася до кофеина, в какаото има достатъчно от това вещество, за да се почувствате енергизирани: около 15 милиграма на чаша. За сравнение: в същия обем натурално кафе тази цифра може да достигне до 200 милиграма“, коментира диетологът, кандидат на медицинските науки Ангелина Дюбина.

Най-добрата подправка при диабет - тя сваля захарта и топи мазнините

Уникалността на какаото е в това, че е естествен антидепресант. Само една чаша сутрин ще ви осигури добро настроение, тъй като веществата, съдържащи се в какаовите зърна, стимулират производството на хормоните на щастието – ендорфини. Какаото също помага за подобряване на мозъчното кръвообращение. Това от своя страна се отразява положително на когнитивните способности. Коментираният продукт е идеална съставка за здравословна закуска, според експерта.

Диетологът споделя, че напитката е колкото вкусна, толкова и здравословна. Какаото съдържа богат набор от антиоксиданти, които свързват свободните радикали и безопасно ги извеждат от тялото. Доказано е, че редовната му консумация помага за нормализиране нивата на холестерола. Проведени са и изследвания за ефекта на какаото върху организма на диабетици.

„Резултатите показват, че редовната консумация на неподсладената напитка нормализира производството на инсулин и е ефективна превенция на диабета“, казва още диетологът

Със своя комплекс от витамини, минерали и антиоксиданти, какаото може да подобри имунния ви отговор. По-специално, какаото съдържа мед, който е необходим за синтеза на протеини, включително имунни клетки, както и цинк, който участва в образуването на Т-клетъчния имунитет. През есента, когато смяната на времето и внезапните застудявания натоварват защитните сили на организма, чаша ароматно какао може да бъде отлично средство за укрепване на имунната система.

Умерената консумация на тази ароматна напитка помага за контролиране на теглото. Първо, съдържа хром, който намалява желанието за сладки храни. Второ, подобрява настроението и намалява нивата на стрес, което намалява вероятността от емоционално преяждане.

Още: Лекар: Семките от този плод свалят кръвната захар и чистят черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com