Лекар: Това е единственият начин да се откажете от кафето

790
Лекар: Това е единственият начин да се откажете от кафето
Снимка: iStock

Опитите да спрете да пиете няколко чаши кафе, за да се ободрите, ще бъдат напразни, ако не премахнете хормоналния дисбаланс в тялото си. Това споделя руският диетолог д-р Татяна Мещерякова.

Отказ от кофеиновата напитка

Според експерта хората, които не поддържат нормален режим на сън, най-често прибягват до изпиването на няколко чаши от напитката, което нарушава функционирането на централната нервна система. И така, в 21:00 часа човешкият организъм постепенно започва да произвежда мелатонин, което намалява човешката активност и подготвя тялото за сън. Още в 22:00 часа започва да се образува соматотропин, който осъществява процеса на регенерация на тъканите. Именно тези две вещества ни приспиват, допълва експертът.

Учени: НЕ пийте дори глътка кафе с тези лекарства

"Ако човек спи малко, той потиска нормалния ритъм на производството на хормони, които регулират съня. Благодарение на кофеина се появяват редица рецептори, отговорни за проявата на чувство на умора. Но първоначално това дава илюзорно усещане за жизненост “, казва д-р Мещерякова.

В тази връзка диетологът подчертава, че без установяване на правилен график на съня човек няма да може да се откаже от кофеиновата напитка.

Преди това швейцарски учени от психиатричната клиника в Базел и университета в Цюрих доказаха , че ежедневната консумация на кофеин в умерени дози може да влоши паметта и да увеличи времето за реакция. По време на експеримента специалистите оцениха когнитивните способности чрез тестване на концентрацията, психомоторните умения и функцията на работната памет, която се използва от човек за временно съхранение и бърза обработка на информация.

Кофеинът е вещество от групата на алкалоидите, което се синтезира от растенията за защита от вредители. Кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в какаото, чая, мате и колата. Ефектите на кофеина се свързват основно със стимулиращ ефект върху системите на организма – нервна, сърдечно-съдова, дихателна, отделителна.

Важно е да се отбележи, че ползите или вредите от кофеиновата напитка са свързани не само с кофеина, но и с индивидуалните характеристики на тялото, начина на живот, наличието на съпътстващи заболявания и лоши навици. Има значение и вида на консумираната напитка – натурална на зърна или инстантна, приготвена в джезве или по друг начин с хартиен филтър, честотата на консумация през деня, както и температурата на напитката.

Oще: Учени: Ако искате да отслабнете, пийте кафето така

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com