Лекар: Това са храните, които предпазват най-добре от инфаркт и инсулт

6334
Лекар: Това са храните, които предпазват най-добре от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock

Кoнсумацията на определени храни предпазва кръвоносните съдове и подобряват функционирането на сърдечно-съдовата – те предпазват от инфаркт и инсулт. Д-р Нана Вачиковна Погосова споделя кои са те. Нейният списък включва много зеленчуци и плодове (500 г на ден), редовно да включвате риба, растителни масла (в идеалния случай зехтин) в диетата си, както и храни, съдържащи калий, като кайсии под всякаква форма, патладжани, банани, картофи.

Най-добрите храни против инфаркт и инсулт

На първо място, за да поддържате здрави сърце и кръвоносни съдове, трябва да консумирате голямо количество зеленчуци и плодове – 500 гр на ден. Това е много важна препоръка.

„Не говорим за някакви екзотични продукти - изберете обикновени зеленчуци и плодове от вашия климатичен пояс. През лятото можете да ги разнообразите с южни зеленчуци и плодове, но основното е количеството“, казва кардиологът.

Лекар: 1 чаша от това сутрин сваля захарта и предпазва от инфаркт

„Риба (не ядем достатъчно, за съжаление), растителни масла (в идеалния случай зехтин). Не говорим за огромни количества, просто трябва редовно да ги включвате в диетата си. Храните, съдържащи калий, също са важни. Има много в кайсиите - пресни и сушени, в патладжаните, бананите и картофите. Така че има голям избор от продукти“, допълва още експертът.

Лекарят препоръчва да се ограничи консумацията на прости въглехидрати, тоест захари, както и сол. Изключително важно е да избягвате мазните храни.

„Тъй като нивото на физическа активност при повечето хора днес е недостатъчно, енергията не се губи, по стените на кръвоносните съдове се образуват липидни слоеве, които могат да запушат лумена на съда, сърцето и след това, за съжалени води до инфаркти, инсулти, възникват други усложнения. Но искам да отбележа, че няма абсолютно вредни продукти, всичко е в количеството. Нито пък са абсолютно полезни. Например зехтина. Ако не се консумира умерено, може да доведе до затлъстяване, тъй като е много калоричен. Като цяло всяко растително масло е не по-малко хранително от маслото. Много хора не знаят това“, казва още кардиологът.

Сложните въглехидрати се усвояват бавно от тялото, те се намират в любимите ни каши: овесени ядки, елда и други зърнени храни, както и хляб. Те осигуряват необходимото количество енергия. В допълнение, те съдържат много микроелементи и витамини.

„Понякога казват, че трябва напълно да се откажем от хляба. Това е погрешна концепция, тъй като хлябът, особено пълнозърнестият, съдържа големи количества витамини от група В, а това е много важна група за поддържане на здравето и сърдечно-съдовата и особено нервната система, така че тези продукти са необходими. Те също така съдържат голямо количество фибри, които премахват "лошия" холестерол от тялото“, допълва още д-р Погосова.

Още: Кардиолог: Това са най-добрите напитки след инфаркт и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com