Лекар: Ухапването от кърлеж засяга тези органи

6371
Лекар: Ухапването от кърлеж засяга тези органи
Снимка: iStock

При ухапване от кърлеж в човешката кръв се освобождава бактерията на борелия, която е причинител на борелиоза или лаймска болест. Това съобщава руският лекар д-р Георгий Сапронов.

Опасности и рискове при ухапване от кърлеж

Лекарят допълва, че кърлежите живеят в трева и храсти, така че лесно попадат на човешката кожа. Паразитите влизат в тялото чрез пробиване на кожата с хоботчето си, освобождавайки анестетично вещество. Така човек почти никога не забелязва ухапването на паразита. Д-р Сапронов обяснява, че борелиите са бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт на кърлежа. Паразитът ги освобождава по време на засмукване, заразявайки хората с лаймска болест.

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Д-р Сапронов уточнява, че симптомите на борелиозата се появяват по кожата като пръстеновидни петна след една до две седмици, често на мястото на засмукване.

Ако кърлежът ухапе на труднодостъпно място и човек не го забележи, инфекциозният агент ще се разпространи по цялото тяло. След това може да се появи зачервяване навсякъде. В крайните стадии се засягат ставите, сърцето, а след това очите и други органи.

Лекарят отбеляза, че рискът от предаване на инфекция може да бъде оценен като висок, среден и нисък. Вероятността от инфекция се увеличава значително, ако кърлежът остане в човешкото тяло няколко дни, така че борелиозата невинаги се развива при ухапване.

Като предпазна мярка срещу лаймска болест специалистът препоръча живият кърлеж да се извади от тялото и да се изпрати за изследване в специална лаборатория. Ако паразитът не е заразен, тогава няма повод за притеснение. В противен случай трябва да се свържете с специалист по инфекциозни заболявания, за да се подложите на антибактериална профилактика. Това ще намали вероятността от развитие на борелиоза.

Освен това Сапронов посъветва да се носят ярки дрехи по време на разходка сред природата, за да се открие незабавно паразитът върху тях. Той също така препоръча да се носят чорапи и панталоните да се пъхнат в тях.

Също така кърлежите не могат да понасят редица аромати, включително евкалипт и карамфил. Достъпна защита срещу тях е използването на етерични масла. Освен карамфила и евкалипта отлично действие има маслото от чаено дърво. Достатъчно е да разтворите 0,5 чаена лъжичка етерично масло в 100 ml вода и след това да напръскате откритите части на тялото с ароматния състав. Останалата част от продукта трябва да се напръска върху дрехите, които планирате да носите на открито.

Известно е, че маслата от лавандула и здравец имат подобен ефект. Въз основа на тях можете да приготвите ароматна вода. В този случай, вместо вода, няколко супени лъжици масло се добавят към малко количество алкохол. Добре е да носите тази бутилка със себе си по време на поход, като периодично пръскате тялото и дрехите си с нея.

Ако имате кърлеж, поръсете го с това и вижте какво ще се случи след минути

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com