Магнезий - лекар разкри по колко трябва да приемат мъжете и жените

64114
Магнезий - лекар разкри по колко трябва да приемат мъжете и жените
Снимка: pexels

Магнезий - този минерал участва в много важни процеси в тялото. Ако се появят крампи на краката или клепачите потрепват неконтролируемо, причината е магнезиевият дефицит (хипомагнезиемия). Това споделя руският лекар Татяна Захарова. Експертът препоръчва дневен прием на този минерал около 350 mg (за мъже) и 200 mg (за жените).

Магнезиев дефицит - защо възниква и как се лекува

Неговият дефицит често възниква в резултат на недостатъчен хранителен прием или повишена физическа активност, например поради повишена екскреция през бъбреците поради неправилно функциониране на "бъбречния филтър" или намалена абсорбция през червата.

Недостигът на минерала не е толкова често срещан, колкото често се предполага. Здравите хора, които обикновено включват спортисти, получават точното количество хранителни вещества от балансирана диета.

Дефицит на магнезий - до какво води

„Ако не сте на балансирана диета, трябва да приемете, че може да имате не само дефицит на магнезий, но и липса на други хранителни вещества. Но само прием на магнезиеви добавки в случая не е достатъчен", казва експертът.

На бременните жени се препоръчва да приемат 310 mg на ден, тъй като хормоналните промени причиняват отделянето на по-големи количества от този минерал в урината, а той играе важна роля в деленето на клетките и ембрионалния растеж.

"Електролитният дефицит не се среща най-често при спортисти, а при заболявания на храносмилателната система. Но хората, които приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане, също могат да страдат от по-висока загуба на коментирания минерал", казва експертът.

Злоупотребата с алкохол също може да доведе до магнезиев дефицит.  

Първите симптоми за наличието му са мускулни потрепвания и треперене, както и крампи и изразено напрежение след тренировка. 

„За да компенсира липсата на минерала, тялото използва този, съдържащ се в костите. В резултат съдържанието му в тях намалява. Тъй като магнезиевите съединения в костите са тясно свързани с фосфат и калций, тези две вещества също могат да бъдат освободени, провокирайки костната тъкан да губи все повече своята здравина и устойчивост. В резултат на това стават по-чести костните фрактури. В най-лошия случай магнезиевият дисбаланс завършва с развитието на остеопороза", допълва експертът.

Други симптоми на магнезиев дефицит включват:

  • повишено безпокойство
  • умора
  • главоболие
  • кардиопалмус
  • тахикардия 

"На първо място, трябва да покриете нуждите си от електролита, придържайки се към балансирана диета. По този начин, при здрав човек, дефицитът може надеждно да бъде предотвратен. Всеки, който страда от доказан магнезиев дефицит (кръвният тест дава информация) може да прибегне към прием на добавки. Важно е приетата доза да бъде разделена на поне две дози на ден, защото това позволява на тялото да абсорбира по-големи количества от електролита с по-малко странични ефекти", казва експертът.

Още: Това са най-богатите на магнезий храни, яжте ги всеки ден и ще забравите за безсънието, стреса и високото кръвно

Важно: Информацията е предоставена за справка! Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте! При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com