Мед, джинджифил и лимон - лекари разриха защо сместа НЕ е ефективна за имунитета

24162
Мед, джинджифил и лимон - лекари разриха защо сместа НЕ е ефективна за имунитета
Снимка: pexels.com

Мед, джинждифил, чесън и лимон – не само като смес, но и самостоятелно тези съставки се считат за мощно средство за подсилване на имунитета. Но употребата им невинаги работи. Експерти разкриха каква е причината – от индивидуални противопоказания за употребата на тези продукти до бедна диета и преувеличаване на лечебните им свойства.

Мед, джинджифил и лимон - митове за тази смес 

Д-р Анна Ивашкевич, диетолог и медицински директор на BioData, споделя, че някои хора трябва да използват чесън много внимателно. Тя припомни, че този продукт наистина стимулира имунната система и помага на организма да се справи с вирусите. Противопоказан е обаче при хора с открити стомашни язви и активен гастрит. Също така не се препоръчва да се яде чесън за тези, които страдат от други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Диетологът д-р Александра Разаренова напомня, че въпреки всичките си положителни свойства, джинджифилът не трябва да се счита за панацея, той може да се използва само като допълнително средство за терапия.

Вместо чай: Пийте тази напитка през есента за железен имунитет

Този популярен лечебен корен се използва както пресен, така и мариновани и сушен като подправка. Експертът подчертава, че джинджифилът е пикантна подправка и употребата му от хора със заболявания на стомашно-чревния тракт в острата фаза е противопоказана.

Продуктите, които обикновено се консумират по време на сезонни епидемии и настинки, всъщност не намаляват риска от инфекция и не са в състояние драматично да укрепят имунната система. Това споделя д-р Маргарита Провоторова.

„Голям мит е, че чесънът, лимонът и лукът са имуномодулатори. Това са здравословни продукти, те трябва да бъдат включени в диетата, но не като продукт, който може драстично да подсили имунната система“, предупреждава експертът.

Медът е друг популярен продукт, с който много хора прекаляват през студения сезон. Диетологът Михаил Гинзбург обаче смята, че идеите за ползите от този продукт и надеждите за неговата лечебна сила често са преувеличени. Лекарят подчерта, че този продукт може да предизвика приятни усещания, особено в комбинация с горещ чай.

„Този пчелен продукт все пак служи за някаква цел в чая. Има затоплящ, тонизиращ ефект, отчасти свързан със самия чай, казва диетологът.

„Счита се, че коментираният пчелен продукт съдържа голям брой биофактори, които стимулират регенерацията и имат някакъв вид бактерициден или вирусоциден ефект; това обикновено не е вярно“, подчертава д-р Михаил Гинзбург.

Според Маргарита Провоторова няма вълшебно средство, което да подсили имунната система, особено в спешни случаи. Лекарят припомни, че много фактори влияят. Един от тях е разнообразното и здравословно хранене. То трябва да включва достатъчно количество протеини от месо и млечни продукти, както и витамини и микроелементи от пресни зеленчуци, плодове и билки.

Още: Най-добрата есенна диета за железен имунитет и стройно тяло

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com