Напитки през лятото, които утоляват най-добре жаждата

6176
Напитки през лятото, които утоляват най-добре жаждата
Снимка: Pexels

Летните жеги са в разгара си, а утоляването на жаждата и доброто хидратиране на организма – задължителни, за да не се стигне до обезводняване или други последици за здравето и самочувствието, които са неприятни и опасни. Много хора употребяват бира, газирани безалкохолни напитки или коктейли за разхлаждане. Те са възможно най-лошият избор в горещото време. Създават лъжливо усещане за хлад и утоляване на жаждата, докато реално влошават ситуацията и подпомагат обезводняването. Това се отнася особено много за напитките, съдържащи алкохол, които са вредни за здравето, консумирани в горещите летни дни.

Кои са напитките, на които да се доверите?

Медик: Бирата причинява дехидратация

През лятото се препоръчва да се пият повече течности, но това не се отнася за бирата. Зухра Павлова - кандидат на медицинските науки и ...

1. На първо място това е чистата, прясна вода. Тя хидратира най-добре организма. Не съдържа захар, калории, вредни вещества. Добре е да не е ледено студена и да е пречистена, ако е чешмяна. Минералната вода е чудесно средство за борба с жегите. Само не забравяйте, че бутилките са за еднократна употреба, нередно и нездравословно е да се оставят на пряка слънчева светлина в горещите дни (примерно в спряна кола) и да се пълнят повторно след изпразване, за да не навредите на организма си със съдържащите се в пластмасата вещества.

2. Лимони. Направете си домашна лимонада от тях. Свежестта им е разхлаждаща, съдържащият се в тях витамин С – изключително полезен за здравето. Изцеждате сочните цитруси, добавяте лед и вода и сте готови за несравнимо освежаване. Може да добавите мента за аромат, но се въздържайте от захар или подсладители. Сладките напитки със захар не утоляват добре жаждата, прекомерно калорични са, а много от подсладителите съдържат аспартам или други вредни за здравето съставки. Чистият и натурален вкус е по-полезен, по-здравословен и по-утоляващ жаждата.

3. Сок от домати. Горещото време усилва потенето, а заедно с потта губите минерали и сол. Сокът от домати, когато е подсолен, е чудесно средство за възстановяване на солите в тялото. Той съдържа и ценни за здравето минерали и витамини, ябълчена и лимонена киселина и е отлично средство за предпазване от обезводняване. Носи и други ползи – подкрепа за сърдечно-съдовата система.

4. Прясно изцедени сокове. Фрешът от цитруси, когато е прясно изцеден и е без добавена захар, също е идеална напитка за топлото време. Пресните сокове не само утоляват жаждата, но и доставят на тялото свежест, енергия, ценни витамини, полезни са за цялостното благосъстояние на организма.

Пийте редовно вода, но не прекалявайте! Признаци, че прекаляваме с напитките 90%

Баланс - така живеем хармонично. Специалистите по диетично хранене постоянно апелират, че пиенето на вода е от съществено значение за п...

Към кои напитки да не посягате в горещ летен ден?

Откажете се от коктейлите, съдържащи алкохол, както и от твърдия алкохол в горещите летни дни. Позволявайте си тези напитки само вечер в хладна обстановка и в умерени количества, за да не навредите сериозно на здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...