Конски кестен - какви са ползите за здравето

27057
Конски кестен - какви са ползите за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Конският кестен е разпространен вид в България. Освен, че ни радва с красивите си цветове през пролетта той е полезен и с плодовете и семената си. 

Кои части на билката се използват 

Две билки се добиват от конския кестен – кори и семена. Най-много ценни вещества се съдържат в семената, които се берат след узряването им през есента.

Конският кестен е познат отдавна на хората, защото притежава ценни лечебни свойства. Те се дължат на високото съдържание на минерали като калий, фосфор и магнезий, на витамините А, С, В1, В2 и ВЗ, както и на микроелементи като мед, флуор и силиций, обясни магистър-фармацевтът Димитрия Стайкова пред БНР.

"Употребата му в медицинско отношение е много широка и това се дължи на много изолирани лечебни съставки. Указанията за използването са варикозен симптомен комплекс – разширени вени, хемороиди, тромбофлебити и състояния след тях, профилактика при опасност от възникване на тромбози след хирургични операции, дори раждане, смущения в периферното артериално оросяване, дори при нощни мускулни крампи в мускулите на прасците".

Най-добре е дивите кестени да се събират, когато сами паднат от дървото, съобщи Георги Господинов, който от години се занимава със събирането на билки от района на Пловдив и Стара Загора:

"Кестените се събират, като падат след буря, след дъжд. Няма някакви специални изисквания как да се събират. Въпросът е да не е мухлясал, да е почернял, трябва да има нормален вид, както е на дървото.

Препарати с конски кестен

Препаратите от конски кестен намаляват съсирваемостта на кръвта, укрепват капилярните и венозните стени, предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове и подпомагат разнасянето на вече образувани тромби. Наред с това съдържащите се в препаратите от кестен сапонини понижават кръвното налягане. При лечение на тромбофлебити с екстракт или тинктура от плодовете на конския кестен отокът и болките на мястото на венозното възпаление намаляват, тромботичните маси се размекват и постепенно изчезват. Аналогични ефекти са наблюдавани и при хемороиди. При наличност на варикозни язви на подбедриците на основата на варикозно разширени вени препаратите от кестен могат да предизвикат постепенно очистване на язвите и ускоряване процеса на тяхното заздравяване.

Доказано понижава холестеролното съдържание в кръвта.

Начин на приложение на конски кестен

Вътрешна и външна употреба

Спиртно-воден извлек (тинктура) се приготвя, като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 1/2 л 50° ракия или водка. От получената тинктура се пият по 30 — 40 капки 3 — 4 пъти на ден в продължение на 3 — 4 седмици. Тази тинктура се използва и за външно приложение, пише bilki.bg.

Нежелани реакции на конски кестен

Възможно е усещане за треска, гадене, тахикардия, сърбеж, обриви по кожата, уртикария. Билката е противопоказана при тежко бъбречно заболяване, хронична бъбречна недостатъчност, през първия триместър на бременността, свръхчувствителност към неговите компоненти.

Продуктите от конски кестен са противопоказани при деца, жени с менструални нарушения, бременност и кърмене, хора, страдащи от ниско кръвно налягане, атоничен запек, хипоациден гастрит и лоша коагулация на кръвта. Пациентите с бъбречна недостатъчност, които приемат кестенови препарати, се нуждаят от постоянно медицинско наблюдение. Всички лица, които желаят да бъдат лекувани с това растение, трябва да вземат кръвен тест за протромбин и ако индикацията за този протеин намалее, веднага трябва да спрете приема на лекарството. Трябва да се помни, че не трябва да се превишава препоръчителната доза на използваната лекарствена инфузия или друго лекарство. Не се препоръчва на домашните любимци да дъвчат плодовете на кестеновото дърво, последствието е тежко отравяне. Необходимо е да се наблюдават децата, тъй като плодовете на това дърво са неядливи, пише bilki.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com