Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никой не предполага, че на това място може да възникне гъбична инфекция

26 май 2022, 12:50 часа

Гъбичните инфекции са нещо неприятно, упорито и могат значително да понижат самочувствието ни. Дрождите и гъбичките живеят навсякъде из тялото ни и могат да се появят както по кожата ни, така и да засегнат някои органи и лигавицата. Те са част от нашата микрофлора, но тяхното разрастване може да доведе до някои упорити инфекции, най-известната сред които е кандидозата например. Има някои фактори, които значително увеличават рисковете от разпространението на дрожди. Такива са например някои медикаменти, носене на протези, рак, диабет и др.

Специалистите са на мнение, че голяма част от различните видове гъбични инфекции имат сходни симптоми - парене, сърбеж, болка, зачервяване и др. Сред най-често срещаните са гъбичните инфекции по ноктите, гениталиите, кожата, скалпа, пръстите и др.

Има обаче и едно доста странно място, на което не сте и предполагали, че може да се появи гъбична инфекция. И това е пъпът. 

Храните, които се борят с инфекциите

Как да се предпазим от гъбична инфекция в областта на пъпа?

Специалистите споделят, че в пъпа се задържат повече от 60 вида различни бактерии. Така че е от много голямо значение да поддържаме добра хигиена и да го почистваме щателно при къпане. В него могат да се задържат различни малки частици мръсотия, прах, наслагвания от мастни секрети, пот и себум, влакна от дрехи и т.н. И тъй като тази област е винаги топла, а през по-горещите дни дори влажна, то размножаването на бактериите няма да е никак трудно. Създават се благоприятни условия за развитие на гъбички и дрожди, които да причинят по-сериозна инфекция.

Ако имате симптоми като гореспоменатите, а именно сърбеж, зачервяване, подуване, лоша миризма и др. - е много вероятно да сте развили гъбична инфекция на пъпа. В такъв случай е необходимо да посетите възможно най-скоро лекар, тъй като областта на пъпа е важна и нелекуваните инфекции могат да причинят още по-сериозни проблеми, които застрашават цялостното ни здравословно състояние.

8 правила, които ще намалят риска от инфекция с чревни паразити

За да се предпазим от каквито и да е инфекции, засягащи пъпа, трябва да спазваме добра хигиена на първо място. Важно е да не пропускаме да почистваме редовно пъпа си, за да осигурим максимална превенция от развитие на различни бактерии и гъбични инфекции. Важно е след това задължително да се подсушава. За правилното му почистване изберете антибактериален сапун и солена вода, след което да го подсушите с чиста кърпа. Избягвайте агресивните движения и дълбокото почистване. Избягвайте и твърде запаряващи и прилепнали дрехи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес