Опасен ли е високият креатинин – ето кога да

62628
Опасен ли е високият креатинин – ето кога да
Снимка: iStock

Ежегодните профилактични изследвания на кръвната картина могат да насочат лекаря към скрити заболявания, чиято симптоматична картина още не се е разгърнала, за да се вземат своевременни мерки за лечението им и съхраняването на здравето. Един от показателите, които често се изследват чрез лабораторно взимане на кръв, е креатинът. Той е чувствителен и специфичен показател за бъбречната функция, подобно на албумина, но това далеч не изчерпва значимостта на креатинина. Опасен ли е високият креатинин и кога отклоненията от нормата не са значими?

Опасен ли е високият креатинин? Кога да?

Страдащите от бъбречно заболяване редовно трябва да проследяват нивата на креатинин в кръвта, тъй като това ще подскаже сериозни здравословни проблеми като отклонения във функционирането  на бъбреците и бъбречна недостатъчност. Нарушаването на бъбречната функция намалява отделянето на креатинин, което води до повишение на серумните му нива. От съществено значение е да се следят нивата на креатинин при пациенти със следните заболявания, тъй като именно при тях отговора на въпроса опасен ли е високият креатинин е положителен в най-голяма степен:

  • метаболитни заболявания,
  • хронични бъбречни заболявания,
  • хипертония,
  • след оперативни намеси,
  • сепсис, шок,
  • сърдечни заболявания.

Това са най-полезните напитки за бъбреците

При тези заболявания високите нива на креатинин не сочат благоприятна прогноза и са опасни, тъй като подсказват за неблагоприятно протичане и развитие на болестта. Обикновено има и изразена симптоматика на заболяването, така че то да не остане скрито и да се предприемат мерки за лечението.

Високи нива на креатинин може да имат и бременните. Ако се чудите опасен ли е високият креатинин за дамите, очакващи дете, имайте предвид, че сам по себе си не е, но сочи прееклампсия – усложнение на бременността, свързано с повишено кръвно налягане, което усложнение поставя в риск живота на бъдещата майка и детето, ако не се вземат незабавни мерки и не бъде оказана лекарска помощ.

Високите нива на креатинин обаче може и да не сочат опасност. Вижте кога да не се тревожите, че ви грози хемодиализа, виждайки резултатите от изследванията си, разкриващи отклонения от нормата в нивата на креатинина.

Кога високите нива на креатинина не са опасни?

 Можем да открием повишени стойности на креатинина при мъже-културисти, занимаващи се активно със силов спорт и натрупали сериозна мускулна маса, без това да сочи заболяване. По-високите стойности в тези случаи се дължат именно на натрупаната мускулна маса.

Друга неопасна причина за високи нива на креатинина, открити чрез изследване на кръвта, е дехидратацията – неприятна е, но не сочи заболяване или още по-страшно бъбречна недостатъчност.

Високи нива на креатинина, които не са свързани с болест, се наблюдават и при прием на определени медикаменти, сред които някои антибиотици, диуретици, Н2-блокери, при повишена консумация на месо и местни продукти, при голямо физическо натоварване, както и при прием на хранителни добавки с креатинин, които са любими на спортуващите.

Ако обаче нивата на креатинин са твърде много повишени, най-вероятно се касае за бъбречен проблем, който е сериозен достатъчно, за да се нуждаете от спешна консултация и лечение, докато леки отклонение не следва да предизвикват притеснение. За да знаете дали вашите нива са нормални, спазвайте изискванията на лабораториите към поведението ви преди изследването – например не спортувайте ден преди изследване, преустановете консумацията на месо и т.н., за да не се получи изкривяване на резултатите и те да са изкуствено завишени.

Лекар: Това са симптомите, които се проявяват при висок креатин

Опасни ли са ниските нива на креатинин?

Освен въпроса опасен ли е високият креатинин много пациенти търсят отговор какво сочат ниските нива, открити при изследване на кръвта. Те също са отклонение от нормата и могат да показват както заболявания, така и да не означават нищо съществено – при строга диета например се наблюдават ниски нива на креатинин. Това налага креатининът да не се взима под внимание като единствен показател за здравословен проблем, без да се отчете дали изследваният страда от хронични заболявания, дали има симптоми и какви, дали спортува, дали спазва диета и т.н. Нито едно изследване само по себе си не е диагноза. Такава може да постави само лекарят.

Симптоми на високи нива на кретинин

Знаейки опасен ли е високият креатинин, важно е да знаете и кои са симптомите, които ви подсказват, че трябва да извършите изследване на нивата му в лаборатория. Сред симптомите, които сочат високи нива на креатинин, са:

  • мускулни крампи,
  • отекли глезени,
  • осезаеми промени, свързани с уринирането,
  • гадене, повръщане, нарушен апетит и др.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com