От какво се увреждат клапите на сърцето?

23036
От какво се увреждат клапите на сърцето?
Снимка: iStock/Guliver

Заболяването на сърдечната клапа обикновено се развива с течение на времето, като клиничните симптоми се появяват на възраст 60 и повече години, но сърдечните дефекти могат да бъдат резултат от инфекция, която атакува и променя структурата на сърдечните клапи в рамките на няколко дни.

Какво е заболяване на сърдечната клапа?

Всяка сърдечна клапа е сложен механизъм, който подобно на портата отваря и затваря потока на кръвта през камерите на сърцето и от сърцето към аортата и белодробната артерия. Вентилите позволяват на кръвта да тече само в една посока.

Човешкото сърце се състои от четири кухини - две предсърдия и две камери. Кръвта навлиза в предсърдията на сърцето през вените, от предсърдията към вентрикулите, от вентрикулите към големите артерии (аорта и белодробна артерия). По пътя на нейното движение, на кръстопътя на предсърдията във вентрикулите и вентрикулите в артериите, има сърдечни клапи - подвижни клапи, състоящи се от отделни елементи (куспиди). Ако сърдечната клапа не работи правилно, възникват проблеми с кръвния поток (под формата на обратен поток или запушен кръвен поток).

Здраво сърце: Кардиолог разкри 2 зърнени храни, с които то ще работи като часовник

Характерът на промените в сърдечните клапи може да бъде разделен на две групи:

- клапи, които не се затварят напълно (клапна недостатъчност), което води до регургитация (обратен поток) на кръвта през клапата в обратна посока (например от аортата към лявата камера) и

- клапи, които не се отварят правилно (клапна стеноза), което води до запушване и ограничаване на кръвния поток.

Клапните сърдечни дефекти са сравнително чести и представляват 20 до 25% от всички органични сърдечни заболявания при възрастни. Най-често откриваните пороци са на митралната клапа, на второ място са пораженията на аортната клапа. Почти във всички случаи при децата и в 90% от случаите при възрастните възникването на дефекта е свързано с ревматизъм. Второто по честота заболяване е бактериалният ендокардит. Редки причини за образуване на дефект могат да бъдат системен лупус еритематозус, склеродермия, ревматоиден артрит, а при възрастни - атеросклероза, коронарна болест на сърцето.

От особено значение е състояние, което често се среща при здрави хора, наречено пролапс на митралната клапа или „синдром на щракване“, „синдром на изскачаща клапа“, „синдром на щракане и шум“, „синдром на аневризмен пролапс на митралната клапа“, „синдром на Барлоу“ и др.

Митралната клапа блокира обратния поток на кръвта от лявата камера в лявото предсърдие. Пролапсът е състояние, при което клапните клапи в момента на свиване на вентрикула не затварят отвора „плътно“, а се огъват в кухината на атриума, позволявайки на кръвта да преминава в обратна посока. Това е придружено от характерен щракащ звук или сърдечен шум. Количеството кръв, което се връща в атриума, може да служи като мярка за тежестта на дефекта.

В зависимост от това кога се е появил проблемът на сърдечната клапа, се разграничават първичен и вторичен пролапс:

1. Първичният (идиопатичен) клапен пролапс е вроден и се причинява от генетичен дефект в структурата на съединителната тъкан, изграждаща клапните платна.

2. Вторичен (придобит) пролапс на сърдечната клапа се появява в резултат на гръдна травма, ревматизъм, инфаркт на миокарда и други причини.

Днес някои експерти смятат, че първичният пролапс на митралната клапа е просто вариация на нормата, а не заболяване.

СЪРЦЕТО: Всичко, което трябва да знаете

От какво се увреждат клапите на сърцето?

Вродени сърдечни дефекти. Ако човек е роден с определени видове сърдечни дефекти, като сърце с необичайна форма или анормални клапи, сърцето му ще бъде по-податливо на инфекция.

Анамнеза за инфекциозен ендокардит. Това заболяване може да увреди сърдечната тъкан и клапите.

Увредени сърдечни клапи. Някои състояния, като ревматична треска или инфекция, могат да увредят или белег на една или повече клапи.

Анамнеза за интравенозна употреба на наркотици. Ако човек е приемал лекарства чрез интравенозна инжекция, той е изложен на риск от инфекциозно възпаление на ендокарда.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com