По колко крачки на ден са полезни за мозъка

5150
По колко крачки на ден са полезни за мозъка
Снимка: iStock

Отговорът на въпроса колко крачки всъщност трябва да извървите на ден, за да сте здрави и в добра форма, все още е открит. Скорошно проучване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, се опита да даде отговор, като свърже ходенето със здравето на мозъка.

По колко крачки на ден са полезни за мозъка?

Учените са стигнали до заключението, че само 4000 стъпки на ден могат значително да подобрят здравето на сърцето и да намалят риска от смърт по каквато и да е причина . За всеки 1000 стъпки, направени над тази норма, рискът от смърт през годината намалява с още 15%.

Учени: Това е най-лесният начин за забавяне стареенето на мозъка

Ново проучване, публикувано в Journal of Alzheimer's Disease, дава още една причина да извървите четири хиляди крачки всеки ден.

Авторите на изследването, група клинични изследователи от Центъра за мозъчно здраве (PBHC) на Pacific Neuroscience Institute, се стремят да разберат по-добре невропротективните ефекти на умерената до интензивна физическа активност. След анализиране на данни от 10 125 здрави участници, които са били подложени на ЯМР на цялото тяло, учените са установили, че различни видове упражнения, включително ходене, бягане или спортуване, са свързани с подобрено здраве на мозъка.

Тези открития се основават на предишни изследвания, които също свързват редовното ходене с невропротективни ползи. Например проучване, публикувано в JAMA Neurology, заключава, че ходенето на 9800 стъпки на ден може да намали наполовина риска от развитие на деменция.

Ново проучване обаче предполага, че дори много по-малък брой стъпки може да има значително въздействие върху когнитивното здраве.

Учените откриват, че дори умерената физическа активност, като например по-малко от 4000 стъпки на ден, може да има положителен ефект върху здравето на мозъка. Това е много по-малко от 10 000, за които често се говори, което прави тази цел по-постижима за много хора.

Дейвид Мерил, доктор по медицина и гериатричен психиатър, споделя, че резултатите на неговия екип подкрепят идеята, че " упражненията помагат за предотвратяване или поне забавяне на прогресията на влошаването на паметта с възрастта ". Той добавя, че хората, които развиват болестта на Алцхаймер или са изложени на повишен риск от развитие, ще имат най-голяма полза от това откритие.

"Това е проста рецепта за тези, които искат да подобрят когнитивното си здраве с напредване на възрастта. И звучи така: движете се повече! Ако имате само 30-40 свободни минути на ден, прекарайте това време в ходене (или бягане, или каране на колело) и можете да подобрите когнитивното си здраве и да се предпазите от невродегенеративни заболявания", казва експертът.

5 ежедневни навика, които погубват мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com