Погледнете краката си: Тези 6 симптома издават висок холестерол

4166
Погледнете краката си: Тези 6 симптома издават висок холестерол
Снимка: iStock

Натрупвайки се в кръвоносните съдове, "лошият" холестерол (липопротеини с ниска плътност) нарушава притока на кръв, което често води до животозастрашаващи заболявания като инфаркт и инсулт.

Често пациентите разбират за патологията след атака или чрез кръвен тест. Симптомите на хиперхолестеролемия (както се наричат ​​високите нива на холестерол) обаче могат да се появят в краката. Британски здравни експерти идентифицираха шест алармиращи симптома, засягащи краката, цитирани от изданието Експрес.

Симптоми с краката, които издават хиперхолестеролемия 

Болка в крака - обикновено се появява по време на ходене или физическа активност и изчезва след няколко минути почивка. Болката може да бъде както лека, така и силна, често последвана от спазми. Често болят и двата крака едновременно, въпреки че болката в единия крак обикновено е по-силна.

По колко плодове на ден свалят холестерола

Загуба на окосмяване по краката - преди няколко години учени от университета Джон Хопкинс (САЩ) проведоха експеримент върху мишки. Те хранеха някои гризачи с балансирана диета, други - с храни с високо съдържание на холестерол. След 9 месеца 75% от мишките на нездравословна диета се разболяват и започват да губят коса. Следователно загубата на окосмяване по краката, бавният растеж на косъмчетата или дори гладката, лъскава кожа на краката могат да бъдат симптоми на висок холестерол.

Изтръпването или слабостта също могат да показват проблем. Това се случва, защото кръвоносните съдове в краката се стесняват или запушват.

Незаздравяващи отворени язви по краката - поради нарушения в кръвния поток клетките и тъканите се увреждат. Това може да доведе до факта, че дори малко нараняване на кожата заздравява много дълго време или се развива в язва.

Промяна в цвета на кожата на краката - тя става по-бледа от обикновено или посинява. Освен това, често при висок холестерол краката стават студени на допир. Причината е все същата – нарушен кръвоток. Мускулите на краката отслабват и стават по-малки, защото кръвоснабдяването им е нарушено.

Друг възможен признак на хиперхолестеролемия, който може да се види на краката, е идентифициран от лекари от Катедрата по ортопедична хирургия, Факултет по медицина, Университет Медипол в Истанбул. В своето проучване те установиха, че пациентите с плантарен фасциит (шипове на петата) имат по-високи нива на холестерол. А възрастта над 45 години и продължителността на симптомите повече от една година увеличават вероятността от патология.

„Хиперхолестеролемията забавя заздравяването на сухожилията, причинявайки разкъсване на сухожилията и тендинопатия “ , се казва в проучването .

Въпреки това, липсата на тези симптоми не освобождава пациентите от необходимостта от лабораторни методи за контрол. След 40 години трябва да проверявате нивата на холестерола поне веднъж годишно.

В определени случаи промяна на диетата е напълно достатъчна.

Интелигентният избор на храна може да ви помогне значително да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт от тях.

Вашето здраве до голяма степен зависи от вашите хранителни навици. Разбира се, няма уникално здравословна или нездравословна храна; всичко се решава от чувството за мярка. Има обаче продукти, които определено си заслужава да опитате и добавите към менюто си, съветват експерти, цитирани от изданието.

Например, опитайте да използвате орехите като здравословна закуска: те имат много полезни свойства за вашето тяло, включително и сваляне на холестерола, споделя още изданието, позовавайки се на научни експерти.

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Важно: Статията не замества балансираното храненене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Лекар: Ментата е най-полезна за това

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат тиквички

Всеки, който яде този плод, живее повече от 80 години

Какво да правите, ако ставите ви хрущят по цялото тяло?

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com