По колко плодове на ден свалят холестерола

36950
По колко плодове на ден свалят холестерола
Снимка: iStock

Високият холестерол се свързва с по-висок риск от хипертония, инфаркт и инсулт. За предотвратяване на инсулт се препоръчва да се придържате към шест основни принципа на здравословното хранене. Това споделя руският лекар д-р Елена Чуракина, ендокринолог-диетолог.

По колко плодове на ден свалят холестерола и предпазват от инсулт? 

„Важно е да се консумират разнообразни плодове и зеленчуци дневно в количества от около 500-600 гр, тъй като те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, а също така съдържат голямо количество фибри, които помагат за намаляване на нивата на холестерола“, подчертава специалистът.

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

"Трябва също така да включите ненаситени мазнини в диетата си, като Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, ядките и лененото семе и зехтина. Въпреки това делът на нездравословните мазнини, присъстващи в мазните месни продукти и млечните продукти, не трябва да надвишава 10% от общия прием на мазнини на ден", казва специалистът.

„Трябва също така да ограничите приема на сол до 5 грама на ден, което е около 1 чаена лъжичка, тъй като твърде много може да повиши кръвното ви налягане. За да стабилизирате нивата на кръвната захар, трябва да ограничите приема на прости въглехидрати, съдържащи се в храни с високо съдържание на захар, като сладкиши, печива и газирани напитки. Делът на тези продукти в общия хранителен режим не трябва да надвишава 5-10%“, добавя доктор Чуракина.

За да предотвратите затлъстяването, което е рисков фактор за инсулт, е важно да избягвате прекомерния прием на калории и да извършвате поне 150 до 300 минути умерена физическа активност на седмица.

Диетологът Василиса Пономарева коментира кои са най-полезни плода за сваляне на холестерола и предотвратяване на инсулт. 

„Горските плодове ( боровинки, малини, ягоди и касис) са богати на антиоксиданти, включително флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да поддържат съдовото здраве“, казва д-р Пономарева.

Те също така съдържат високи нива на витамин С и фибри, които могат да помогнат за контролиране на нивата на холестерола и подобряване на кръвообращението.

Портокали и други цитрусови плодове - тези плодове са богати на витамин С, който е силен антиоксидант. Помага за подобряване на съдовото здраве и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Освен това цитрусовите плодове съдържат пектин, който може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. 

Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия HDL холестерол. Този плод също така е богат на калий, който помага за контролиране на кръвното налягане.

Нарът съдържа високи нива на антиоксиданти, включително полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци и да подобрят притока на кръв към мозъка. 

Бананите са богати на калий, който играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Съдържат и магнезий, който помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

„Добавянето на тези плодове към вашата диета може да помогне за поддържане на съдовото здраве, намаляване на възпалението и риска от инсулт. Винаги обаче е важно да вземете предвид цялостната си диета и начин на живот, а не само консумацията на отделни храни“, обяснява д-р Пономарева.

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

Подправката, която трябва да сложите под възглавницата, за да се избавите от безсънието

Тази мазна храна е идеална за сърцето

Тази телесна температура е тайната на дълголетието

Вместо кафе: Тези напитки ободряват и помагат за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com