Ползи от консумацията на маслини

6055
Ползи от консумацията на маслини
Снимка: Getty Images/Guliver

Маслините са едни от най-популярните плодове в света. Да, това не е плодова грешка. Противно на общоприетото схващане, това не са пикантни и горчиви зеленчуци. Маслините са не само чудесно допълнение към ястията, но и имат много положителен ефект върху здравето ни. Обикновено се обръща повече внимание на маслото, произведено от тях, но нека не забравяме, че популярността му се дължи на прекрасните свойства на маслините.

Ето 4 основни причини, поради които трябва да посягаме към тези вкусни, солени закуски възможно най-често:

Яжте повече маслини - ето ви 6 причини!

Много хора не обичат маслини и се мръщят при вида им в салати, пици и какво ли още не. Всички обаче трябва да обърнем по-внимателен пог...

1. Сърдечно-съдови ползи.

Когато свободните радикали окисляват холестерола, те увреждат кръвоносните съдове и мастните тъкани започват да се натрупват в артериите. Това от своя страна може да доведе до атеросклероза и инфаркти. Антиоксидантните хранителни вещества в черните маслини възпрепятстват окисляването на холестерола, което помага за предотвратяване на сърдечни заболявания. Маслините съдържат здравословни, мононенаситени мазнини, което намалява риска от атеросклероза и повишава нивото на добър холестерол. Последните проучвания също показват, че мононенаситените мазнини, намиращи се в маслините (и зехтина), могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

2. Помагат за отслабване

Оказва се, че мононенаситените мазнини, като тези в маслините, могат да подпомогнат загубата на тегло. Доказано е, че консумацията на зехтин разгражда мазнините в мастните клетки. Това свойство на маслините, съчетано с балансирано хранене и физическа активност, помага да се отървете от обременяващата мазнина по корема. Доказано е също така, че хората, които ядат маслини редовно и консумират зехтин, обикновено консумират по-малко калории и рядко са с наднормено тегло. Диета с високо съдържание на мононенаситени мазнини повишава нивата на серотонин в кръвта, така нареченият хормон на ситостта, който ни кара да се чувстваме сити.

3. Предпазват от рак

Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?

Маслините са неизменна част от средиземноморската диета, която се счита за една от най-здравословните в света. От хилядолетия живеещит...

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на маслините ги правят естествена защита срещу рак. Хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление могат да бъдат ключови фактори за развитието на рак. Следователно богатите ресурси на антиоксидантни и противовъзпалителни съставки, съдържащи се в маслините, могат да ни помогнат да предотвратим рак.

Черните маслини са отличен източник на витамин Е, който има отлична способност да неутрализира свободните радикали в мастната тъкан. Особено когато се комбинира с мононенаситените мазнини в маслините, витамин Е може да направи клетъчните процеси по-безопасни. Когато процеси като производството на митохондриална енергия не са добре защитени, произведените свободни радикали могат да причинят окисление, да увредят митохондриите на клетката и да попречат на клетката да произвежда достатъчно енергия, за да задоволи нуждите си. Ако ДНК на клетката е повредена, тя може да мутира и да се превърне в ракова клетка. Проучванията показват че диетите, съдържащи маслини и зехтин, водят до по-малък риск от рак на дебелото черво, почти по същия начин като диетата с високо съдържание на рибено масло.

4. Регулиране на нивата на кръвната захар.

Зехтинът помага за намаляване на нивата на кръвната захар, като подпомага секрецията на инсулин. Изследванията показват, че диетата с високо съдържание на мононенаситени мазнини и антиоксиданти може да намали риска от диабет тип II с до 40%.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com