Повишен апетит - лекар разкри какви заболявания издава

6823
Повишен апетит - лекар разкри какви заболявания издава
Снимка: iStock

Повишеният апетит е симптом на определени заболявания. Руският ендокринолог Евгения Палченко споделя, че той може да се появи при диабет или заболяване на щитовидната жлеза.

Повишен апетит - кои заболявания го провокират

Ендокринологът споделя, че това е хранително разстройство, което се проявява във факта, че човек има постоянно желание да яде нещо. Това повишено желание за храна може да бъде провокирано от физиологични фактори като дехидратация, небалансирана диета, липса на протеини и мазнини, витамини и минерали в диетата и липса на сън. Но лекарят предупреждава, че повишеното желание за консумация на храна е свързано и с различни заболявания.

Лекар: Тези 5 храни затоплят тялото и намаляват апетита

„Ако чувството за ситост не настъпва след хранене или е краткотрайно, това показва, че има здравословни проблеми“, казва специалистът.

Говорейки за патологии, които се характеризират с повишен апетит, д-р Палченко пояснява, че хората, които постоянно хапват, могат да страдат от захарен диабет или дисфункция на щитовидната жлеза, хелминтози и стомашни заболявания.

В допълнение, повишеният апетит може да показва проблеми в психо-емоционалната сфера.

„Голяма част заемат заболяванията, съпроводени с промени в емоционалното състояние и настроението (депресия), различни хранителни разстройства (булимия, анорексия)“, допълни ендокринологът.

10-минутен тест помага да се разграничи чувството на истински глад от фалшивото. Въображаемият глад най-често е отговор на нервната система на определен стимул.

“Никак не е трудно да издържите 10 минути чакане, ако знаете, че след това ще имате пълното право да консумирате храната, ако искате. През тези 10 минути можете да изпиете 1-2 чаши топла вода или минерална вода на малки глътки. Течността е отличен „пълнител“ за стомаха, съветва диетологът.

Храните, богати на фибри, потискат апетита. Също така безопасни за вашата фигура и здраве, здравословни закуски - ябълки, цитрусови плодове, краставици, ананаси - помагат за намаляване на апетита. Ако почувствате глад между храненията, изяжте бавно една слива или кайсия и след това задръжте костилката в устата си за известно време“, добавя експертът.

Също така трябва да замените газираните напитки и кафето с билков чай, който намалява глада и подобрява метаболизма. Трябва да го пиете през целия ден.

Когато сте на масата, първо трябва да изберете храна, която не предизвиква нито емоции, нито апетит - тоест такава, която ви се струва безвкусна. Факт е, че „вредните“ (висококалорични, мазни и сладки) храни като правило имат по-добър вкус и следователно ще ядете повече от тях.

Освен това основните хранения трябва да започват с храни, богати на фибри (салата, супа). Тогава усещането за пълнота ще се появи по-бързо.

Ядката, която намалява апетита и благодарение на нея ще ядете по-малко

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com