Препаратите с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум повлияват всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията

15294
Препаратите с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум повлияват всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията
Снимка: freepik.com

Препаратите с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум повлияват всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията, сочи клинично наблюдение на Ковид-структурата към най-големия център за спешна медицинска помощ у нас1.

Заключението е направено след наблюдение на 100 хоспитализирани пациенти, които са приемали лекарствени продукти с тези активни съставки. Резултатът е намаляване на тежестта на оплакванията, скъсяване на времето до пълно възстановяване и подобряване физическия капацитет по-рано, в сравнение с пациентите, при които не са прилагани.

В допълнение, прилагането им заедно с антибиотичното, противовъзпалителното, антикоагулантното лечение, стандартно назначавани при терапия на Ковид-инфекцията, показва синергичен ефект и намалява риска от усложнения, се посочва в клиничното наблюдение.

При лека до среднотежка симптоматика, не бива да се предписват ненужно антибиотици, защото не само е неефективно, но има и потенциални странични ефекти, води до антибиотична резистентност и до ненужни разходи от страна на пациента, отбелязва д-р Калоян Чилингиров, един от лекарите, които първи посрещат пациентите с коронавирус в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

По думите му, основната цел в лечението на тези пациенти, е подпомагане на организма за справяне с инфекцията и симптоматично повлияване на оплакванията от страна на горните дихателни пътища – дискомфорта и секрецията в носоглътката и силната дразнеща кашлица.

Фитопрепарат, съдържащ патентован екстракт от корените на Pelargonium sidoides, е намерил “важно място” в лечението и облекчаването на симптомите на Ковид-19 със своето клинично доказано действие, комбиниращо

антивирусен,

антибактериален и

секретомоторен ефект.

“Тези ефекти водят до по-благоприятно протичане на заболяването и до по-бързо възстановяване”, отбелязва д-р Чилингиров в клиничното наблюдение.

Според данните от изследването, препаратът с Пеларгониум отлично се комбинира с друг фитопродукт, съдържащ екстракт от звездовиден анасон – етерично масло с доказан отхрачващ ефект – при пациенти с обострена хронична белодробна болест (ХОББ) или с нужда за подсилване на отхрачването.

Двата фитопрепарата са демонстрирали отлична поносимост, липса на странични ефекти и благотворен ефект върху острата симптоматика на горните дихателни пътища, най-вече в облекчаването на мъчителната кашлица при пациентите с Ковид, както и скъсяване на периода на заболяването.

Д-р Чилингиров споделя конкретен клиничен случай със 74-годишна пациентка с начална Ковид-инфекция, която постъпва в болницата с оплаквания от непоносима суха кашлица и повишена температура до 38.5°С.

Пациентката е с ХОББ от 20 години, която периодично се обостря и значително се влошава при респираторна инфекция. Приета е без развита пневмония, тип “матови стъкла”, но е с изменения в белия дроб, следствие на хроничното заболяване.

Поради напредналата възраст и наличието на съпътстващи заболявания, към терапията е включен широкоспектърен антибиотик. В схемата на лечение медиците добавят лекарствени продукти с масло от звездовиден анасон (3x1 капсула) и с Пеларгониум (3x1 капсула) за период от 14 дни. Още на 6-ия ден има значително подобрение на дразнеща кашлица и дискомфорта в гърлото и трахеята, а образното изследване на гръден кош показва лека прогресия на инфекциозното заболяване, без значителни изменения на белодробната тъкан.

Изследването на “Пирогов” заключва, че терапията с лекарствени продукти с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум е “надежден подход” при повлияването на оплакванията на горните дихателни пътища

при остри вирусни и бактериални инфекции, с проявен благотворен ефект, отлична поносимост и безопасност от тежки нежелани странични явления, които са немаловажен момент при третирането на инфекция с няколко медикамента наведнъж.

Двата фитопрепарата “следва да бъдат задължителни компоненти в общата схема за лечение на Ковид-19”, заключва клиничното наблюдение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com