С тези напитки бързо ще нормализирате хормоните си

38818
С тези напитки бързо ще нормализирате хормоните си
Снимка: iStock/Guliver

Учени са категорични, че повечето женски заболявания са свързани преди всичко с хормонални нарушения. Нивата на хормоните не трябва да бъдат нито по-високи, нито по-ниско от допустимите стойности. Дисбалансът може да доведе до сериозни заболявания.

Поради стрес, хронична преумора, дефицит на жизненоважни елементи като магнезий, калий, натрий, калций и селен, голяма част от жените страдат от хормонален дисбаланс. Липсата на тези минерали може да наруши нормалното функциониране на жлезите с вътрешната секреция. Това повишава риска от развитието на тумори и заболявания на ендокринната система. 

Народната медицина предлага методи за поддържане на хормоните в норма чрез консумацията на няколко вкусни напитки, които може да се приготвят у дома. Препоръчително е жените с хормонален дисбаланс да ги консумират ежедневно.

Топла вода и лимон

Дори диетолозите препоръчват денят ни да започва с лимонова вода. Тя се пие преди закуска. Тази напитка подобрява метаболизма и храносмилането. Освен това помага да се избавите от токсините. Лимонът влияе и върху хормона на ситостта - лептин. При дисбаланс в нивата му тялото започва да натрупва мастни отлагания. 

За да избегнете всичко това, създайте си навик да започвате деня си с чаша топла лимонова вода.

3 напитки, с които да преборите летните жеги

Лятото достигна своя връх. С парещото слънце и едва усещащ се горещ вятър, най-доброто, което можем да направим, е да се затворим вкъщи...

Напитката се приготвя по следния начин: изцедете сока на половин лимон и към него прибавете чаша вряла вода. Изчакайте напитката да се охлади и я консумирайте на глътки, на гладно.

Чай от малинови листа

Ако нямате алергия към малините, тази рецепта е точно за вас. Не само ароматните червени плодове са полезни.

Чаят от малинови листа съдейства за регулиране на функциите на женската полова система. С него може да заместите сутрешната чаша кафе. Напитката енергизира тялото. Необходимо е ежедневно да консумирате по три чаши от нея.

За приготвянето на 1 чаша чай е достатъчна 1 супена лъжица листа от малина. Залейте ги с 200 мл вряща вода. Запарете чая за 10 минути, след което го прецедете. Може да приготвите наведнъж необходимата доза за деня от 3 чаени чаши.  Консумирайте чая в рамките на деня, като е по-добре да се въздържате от консумацията му вечер.

Здравословни напитки, с които да сменим кафето сутрин

Пиенето на кафе изглежда се превърна в необходимост, а цветната чаша в ръка е основен аксесоар за зает и успешен човек. И за мнозина ча...

Златно мляко

Напитката се приготвя от кокосово мляко с куркума и дължи името си на специфичния си жълт цвят.

Млякото с куркума не само укрепва имунната система, но също така влияе благоприятно върху баланса на хормоните, подобрява храносмилането и циркулацията на кислород в тялото. Това е една от най-известните аюрведически рецепти.

За нейното приготвяне са ви необходими 200 мл горещо кокосово мляко и половин чаена лъжичка куркума. Можете да добавите и лъжичка мед. Препоръчително е златното мляко да се приема преди сън.

Може да приложите едновременно и трите рецепти: сутринта консумирайте лимонена вода, през целия ден пийте чай от малинови листа, а вечерта се насладете на чаша кокосово мляко с куркума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com