Сгряващи тялото храни

41156
Сгряващи тялото храни

Смразяващият студ навън забива ледени игли по цялото ни тяло още щом си покажем носа на открито, но има храни, които могат да стоплят организма отвътре.

Ако включите следващите храни в менюто си, ви гарантираме, че тялото ви ще придобие сила и ще функционира ефективно при ниски температури.

Водата е жизненоважен елемент през всички сезони. Тя е важна за много процеси в тялото и дори в студеното време не трябва да забравяме да пием живителната течност.

Добавете в дневното си меню храни, които подпомагат функцията на бъбреците, за да може водата да бъде преработвана правилно – това са пълнозърнестите храни: просо, ечемик, елда, боб и соя, яжте и сладникави зеленчуци като моркови, ряпа, пащърнак, тиква и сладки картофи. Гъбите, цвеклото, репеят и водораслите пък предоставят пълноценни хранителни съставки.

Ядки и семена
Фъстъците и бадемите могат да сгреят тялото за дълго време. Семената също дават топлина – сусам, семки от тиква, копър. Някои от тях може да консумирате и самостоятелно, както и да ги добавяте в храната.

Подправки
Канела, карамфил, джинджифил и пипер – четири горещи подправки. Канелата се използва предимно в сладкишите, но може да си сложите и в чая. Джинджифилът и пиперът са чудесни пикантни добавки към всяко ястие, а карамфилът има антисептично действие, което не само придава свеж дъх в устата, но и убива опасните бактерии.

Мед
Медът е много ефективно средство за затопляне на тялото. Той е естествен подсладител, който може да използвате в топлите напитки, освен това има противовъзпалителни свойства. Добър е и за здравето на кожата.

Чесън и лук
Те лесно се добавят към всяко ястие и не само загряват, но и са много полезни при настинка. Освен това намаляват и холестерола.

Хапвайте плодове и зеленчуци редовно, за да поддържате имунната система и кръвообращението във форма. През зимата е добре да ядете сготвени зеленчуци и то предимно кореноплодни, защото според специалистите тяхната термогенеза (топлината, която се отделя при преработка на храната в тялото) е по-добра.

Ако изядете 1 сладолед през зимата или изпиете 1 студена сода, организмът ви ще изхаби много енергия, за да ги „стопли” преди да ги смели, което няма да ви е от полза, когато навън всичко е вледенено.

Освен това, ако през зимата се чувствате по-гладни, не го отдавайте на въображението си – спадът на температурата наистина изостря апетита.

6 "забранени" храни, които може да хапвате

Черните списъци на храните, които са вредни по една или друга причина, се изменят постоянно. Днес едно е полезно, утре вече не е и се з...

health.bg

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com