Шоколад - яжте го по това време, за да НЕ повиши кръвната захар

8763
Шоколад - яжте го по това време, за да НЕ повиши кръвната захар
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Харвардското медицинско училище в САЩ и университета в Мурсия в Испания решиха да разберат какъв е ефектът от консумацията на млечен шоколад по различно време на деня. Те са провели изследване с жени след менопауза – изследователите са изследвали ефекта на млечния шоколад върху организма. Тази разновидност на сладкото лакомство далеч не е най-добрият продукт за стройност и здраве като цяло. Особено за жени след 50 години. Но според проучването, яденето на концентрирани количества от него в определени моменти може да помогне на тялото да изгаря мазнините и да понижи кръвната захар.

Шоколадът и влиянието му върху кръвната захар

19 жени в постменопауза са участвали в коментираното проучване. Те били помолени да ядат 100 г шоколад сутрин в рамките на един час след събуждане или вечер в рамките на един час преди лягане. Експериментът продължил две седмици.

Лекар разкри какво се случва с холестерола на възрастните, които ядат шоколад

След това учените сравнили промените в теглото и много други показатели на жените, които са консумирали лакомството, с тези, които не го правят.

Изводите им са следните:

Консумацията му сутрин или вечер не води до значително наддаване на тегло. Яденето на лакомството сутрин или вечер може да повлияе на чувството за глад и апетита, състава на чревната микробиота, съня и много други. Консумацията му сутрин може да помогне за изгарянето на мазнините и да намали нивата на кръвната захар. Потреблението на калории се увеличи поради физическата енергия, осигурена от този десерт. За сметка на това качеството и продължителността на съня не се променят след вечерната консумация на това сладко лакомство.

Резултатите подчертават, че не само вида на консумираната храна, но и вреето на нейнат консумация може да повлияе на физиологичните механизми, участващи в регулирането на телесното тегло. Доброволците не са наддали на тегло въпреки увеличаването на приема на калории. Консумацията на сладкото лакомство намалява чувството на глад, апетита и желанието за сладко през целия ден.

Но въпреки резултатите учените припомнят, че това сладко лакомство не трябва да се приема едва ли не като лекарство Те припомнят, че по отношение на полезните му свойства, едно е сигурно – помага в борбата със стреса. Това се случва благодарение на хормона серотонин – негото производство се увеличава след консумацията на сладкото лакомство.

Шоколадовото лакомство съдържа и фенилетиламин, който дава усещане за щастие, спокойствие и самочувствие. Освен това това той съдържа триптофан, химикал, който се превръща в серотонин и повишава еуфорията, както и теобромин, стимулант на жизнерадостта.

Още: Лекар разкри какво се случва кръвното след 2 седмици, ако всеки ден ядете шоколад

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com