Шоколадът – вдига ли кръвното или го сваля?

17968
Шоколадът – вдига ли кръвното или го сваля?
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли има човек, който да не е изпитвал неприятните и понякога плашещи симптоми, свързани с рязък и неочакван спад на кръвното налягане – притъмняване пред очите, слабост, световъртеж, замаяност, припадък, а понякога и стягане и болки в гърдите, които страдащият погрешно разпознава като сърдечен проблем или дори като инфаркт. Когато кръвното налягане е ниско, мозъкът страда, тъй като не се оросява достатъчно. Ако ниското кръвно налягане е причинено от силна алергична реакция, кръвозагуба, шок от различен характер, тежки бактериални инфекции, токсини или сериозно хронично заболяване, нуждаете се от спешна или неотложна лекарска помощ, но с ниското кръвно, което се дължи на дехидратация, рязко изправяне, топло време, задушно помещение и прочие причини може да справите и сами.

Вероятно хората около вас ще ви предложат вода, напитка с кофеин или шоколад. Дали обаче шоколадът влияе върху кръвното налягане? Пациентите, страдащи от проблеми с кръвното налягане, често допускат грешки по темата шоколадът вдига ли кръвното налягане – дезинформираност, която може да се окаже опасна.

Как влияе шоколадът на кръвното налягане?

Още: Шоколад - яжте го по това време, за да НЕ повиши кръвната захар

Шоколадът – вдига ли кръвното, или го понижава е въпрос, който е колкото често задаван, толкова често и получил грешен отговор. Причината за погрешните отговори не е липсата на научни изследвания по темата, а фактът, че той влияе различно на здравите хора, които не страдат от хипертония, и начинът, по който влияе, зависи от индивидуалната чувствителност към съставките в сладкото лакомство, от самите съставки, както и от консумираното количеството. Естествено е, че колкото повече кофеин съдържа даден шоколад, толкова по-вероятно е да усетите промяна в кръвното си налягане след консумация. Едва ли има смисъл да казваме и че колкото по-голямо количество консумирате, толкова по-вероятно е да ви окаже влияние. Кутийка шоколад едва ли ще доведе до някаква промяна, но цял или няколко шоколада ще бъдат неминуемо усетени от тялото ви.

 Някои от последните проучвания по темата дори сочат сладкото изкушение като храна, която може да доведе до спад в кръвното налягане, въпреки че милиони хора по цял свят хапват шоколад с точно обратната цел – да повишат своето, когато усетят, че неразположението им е свързано със спад на кръвното налягане. За да сте сигурни как влияе шоколадът лично на вас, следва да сте проследили показателите си преди и след консумация на шоколад, тъй като е невъзможно да се ориентирате по симптомите или по евентуално подобрение на самочувствието ви след хапване на шоколад. Считате, че шоколадът повишава вашето кръвно налягане, тъй като сте се чувствали неразположени, подозирали сте ниско кръвно налягане, консумирали сте малко шоколад и сте се почувствали отново добре? А убедени ли сте, че ниското кръвно, а не ниската кръвна захар не са били в основата на неразположението ви и шоколадът не е покачил нивата на захарта в кръвта, а не налягането в съдовете ви? Без да измерите с апарат за кръвно налягане как индивидуално ви действа шоколадът  и то при различни консумирани количества, може само да гадаете.

Шоколадът – храна за хипертоници или напротив – храна, забранена за хипертоници?

След като е неясен и субективен отговорът на въпроса шоколадът вдига ли кръвното налягане, може ли да се консумира от пациенти с хипертония, или те трябва да се въздържат от хапване на вкусната какаова сладост? Изследванията по този въпрос сочат, че ако страдате от хипертония и консумирате шоколад, който естествено съдържа кофеин – стимулант, който може временно да повиши кръвното налягане, то със сигурност се очаква шоколадът да допринесе за покачване на кръвното, като въздействието ще е по-силно от това на чаша кафе. Подобен скок обаче е по-малко очакван и вероятен при хората, които не са хипертоници. Здравият човек няма да усети осезаема и чувствителна промяна на кръвното налягане, след като е консумирал шоколад в разумни количества. Що се отнася за хипертониците, те трябва да внимават с шоколада, както и да не го приемат с други източници на кофеин или средства, които се очаква да повишат кръвното налягане.

Още: Лекар: Яжте тези плодове и ще забравите за шоколада

Друга причина, поради която хипертониците следва да избягват консумацията на шоколад, е захарта, която съдържа. Проучване от 2008 г., публикувано в Archives of Internal Medicine, сочи, че високите нива на кръвната захар са фактор, който допринася за високо кръвно налягане и хипертония. Ограничаването на захарта също ще помогне за поддържане на кръвното налягане в нормални граници при хипертониците.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: Livestrong

Вкусно изкушение: Кекс с шоколад и банани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com