Сок от грейпфрут - учени разкриха как влияе на холестерола и кръвната захар

50456
Сок от грейпфрут - учени разкриха как влияе на холестерола и кръвната захар
Снимка: iStock/Guliver

Благодарение на уникалния състав на флавоноидите, сокът от грейпфрут има положителен ефект върху много органи и функции на тялото, съобщава изданието The Health Site.

Сок от грейпфрут - как влияе на холестерола

Според проучване, публикувано в Food Nutrition Research, консумацията му оказва положително влияние върху нивата на кръвната захар и холестерола.

В кръстосано проучване 28 здрави доброволци са приемали 250 ml сок от грейпфрут или ябълков сок дневно в продължение на 3 седмици, последвано от 3 седмици пауза и след това соковете са разменени за двете групи. Заключението на учените е, че консумацията на грейпфрутов сок намалява LDL-холестерола с 6%.

Те стигат до извода, че пиенето на коментирания сок в количество от 0,5 ml на 1 kg телесно тегло в продължение на три седмици от хора със затлъстяване намалява общия холестерол и нивата на „лошия“ холестерол в кръвта, а след 6 седмици намалява нивата на кръвната захар.

Този плод помага на черния дроб да се възстанови след пиене на алкохол

Напитката подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Намалява систоличното и диастоличното кръвно налягане както при пациенти с хипертония, така и при хора с нормално кръвно налягане, като понижението на налягането може да варира от 10 до 55 mmHg. Намалява инсулиновата резистентност при пациенти с наднормено тегло.

В допълнение, проучванията показват, че грейпфрутовият сок има противовъзпалителни свойства и намалява диарията при пациенти с възпалителни стомашно-чревни заболявания.

Други свойства на сока

Уникалните характеристики на този сок са неговите антигенотоксични и химиопревантивни свойства, съобщава изданието.

Антигенотоксичните свойства, тоест способността му да защитава организма от оксидативен стрес на генно ниво (на ниво ДНК), се дължат на поне два механизма. Първо, консумацията на сок намалява степента на увреждане на ДНК поради съдържанието на доксорубицин - вещество с антитуморен и антибиотичен ефект. Вторият механизъм, обясняващ антигенотоксичните свойства на грейпфрутовия сок, се основава на потискането на активността на промутагените - ензимите, съдържащи се в сока, инхибират мутациите на генно ниво.

Проучването доказва също, че цитусовата напитка има антибактериални, противопаразитни, антиоксидантни свойства, има положителен ефект върху състоянието на организма при възпалителни хронични заболявания на храносмилателната система.

Учените препоръчват включването на сока в ежедневната диета. В същото време те припомня, че при взаимодействието му с определени лекарства този сок може значително да промени терапевтичния ефект на медикаментите. Списъкът включва лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания - статини (симвастатин, аторвастатин), амодарон, лозартан, клопидогрел и др., както и антиалергични лекарства (фексофенадин), противотуморни лекарства. Това ограничение се отнася единствен за перорален прием на медикаментите, Ако лекарството се прилага интравенозно, сокът от този плод не е противопоказан.

Какво ще се случи с тялото ви, ако веднъж в седмицата ядете грейпфрут?

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com