Стар препарат разкрива все нови свойства

4964
Стар препарат разкрива все нови свойства

Привържениците на прогреса нерядко се отнасят с ирония към старите лекарства. Но това невинаги е оправдано. Или поне ацетилсалициловата киселина, или аспирин, не престава да учудва лекарите с все нови и нови способности. А нейната история наброява хилядолетия, пише „Российская газета“.

Още в древноегипетските папируси, отнасящи се към XVI в. пр.н.е., сред важните лекарствени растения се споменава върба. В античните векове кората на това дърво се използвала за укрепване на организма. През 1758 г. тя се прилагала за лечение на малария. А през 1828 г. професорът фармаколог от Мюнхенския университет Йозеф Бюхнер активното вещество от нея и го нарича салицин.

Аспиринът намалява рискът от рак на простата

Всекидневният прием на аспирин в продължение на 5 и повече години намалява риска от рак на простата и на други ракови заболявания с 38 ...

Десет години по-късно италианският химик Рафаел Пиря синтезира салициловата киселина, която започва да се прилага широко в Европа за лечение на болки, треска и възпаления. Но тя била неприятна на вкус и предизвиквала странични ефекти.

Чак през 1852 година френският химик Шарл Жерар определя молекулярната структура на салициловата киселина, трансформира я и за първи път получава ацетилсалицилова киселина. Но това съединение било неустойчиво и не привлякло вниманието на фармаколозите.

Почти след половин век младият химик Феликс Хофман от компанията „Фридрих Байер“ разработва устойчива формула на ацетилсалициловата киселина с минимални странични ефекти и през 1899 г. новият препарат излиза на пазара под названието „Аспирин“.

Повече от 70 години той се прилага като противовъзпалително, антипиретично и обезболяващо средство. Но през 1971 година се появява изследване, в което се описва способността на ацетилсалициловата киселина да предотвратява тромбози на съдовете.

Това откритие на шведския биохимик Бенгт Самуелсон и английския фармаколог Джон Вейн получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1982 година. Ацетилсалициловата киселина е включена в списъка за профилактика на сърдечносъдови заболявания.

Аспиринът може да помогне при депресия

Аспиринът и ибупрофенът може да излекуват депресия, смятат учени от университета в Кеймбридж. Тайната е в това, че възпалителните проце...

Но старият добър аспирин крие и други тайни. Оказва се, че при продължителен прием той е способен да защитава човека от няколко вида рак – на дебелото черво, на стомаха, хранопровода, фаринкса и дори на млечната жлеза.

А лекарите от Миланския изследователски център изясняват, че редовният прием на ацетилсалицилова киселина забавя изработването на възпалителен ензим, който провокира развитието на рак на стомаха и на млечната жлеза. Има научни данни и за това, че приемът на аспирин в продължение на пет години с повече от една трета намалява честотата на рак на устната кухина, фаринкса, хранопровода, както и рака на кожата.

Но както всяко лекарство, ацетилсалициловата киселина има и странични ефекти. При продължителен безконтролен прием тя може да предизвика стомашни кръвотечения, има и данни за повишен риск от аборт.

С други думи, независимо че ацетилсалициловата киселина може да се купи от аптеката без рецепта, тя следва да се приема строго по показания и да се спазват всички предпазни мерки. Учените са сигурни, че тя може да поднесе нови изненади и да разкрие нови свойства.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com