Събуждането сутрин с аларма е вредно за здравето

3647
Събуждането сутрин с аларма е вредно за здравето
Снимка: Pixabay

Не минава седмица, без да се появи някоя статия в Интернет, обещаваща кариера и личностно израстване, само ако ставате рано сутринта. Изводът е, че всички трудолюбиви хора са ранобудни. И ако не скочите от леглото преди зазоряване, вие сте мързелив човек и губещ, въпреки факта, че много успешни хора (Барак Обама, Уинстън Чърчил, Линус Торвалдс) стават късно.

Защо не всички са предопределени да бъдат ранобудни? Защото човешкият мозък и тялото не работят по този начин. По същия начин, по който някои хора се раждат левичари, други се раждат с хронотип (особености на ежедневните ритми на човек, когато си ляга и когато става - бел. Ред.) за късно събуждане. За разлика от бинарното разделение на дясна и лява, хронотипите се разпределят по дълга крива и техните крайности могат да се различават с 18 часа.

Как са се будели хората преди будилникът да бъде изобретен

Днес имаме всякакъв вид аларми, които да ни будят – приложения на телефона, електронни будилници, аларми с решаване на пъзели и о...

Биолозите предполагат, че са се развили значителни вариации в хронотипите, тъй като човешките племена се нуждаят от поне един човек, който да бъде постоянно нащрек в свят, пълен с опасности. Следователно, някой може да достигне своя връх в 2:00 ч. сутринта, когато повечето вече са сънливи. Но това са крайности, повечето хронотипове все още варират от 6:00 до 9:00 сутринта.

Както при десничарите / левичарите, можете да адаптирате своя хронотип, така че да можете да ставате час по-рано (или по-късно) без никакви здравословни проблеми. Но ако говорим за повече от час, здравето ви ще пострада. Например, ако вашият хронотип изисква да ставате в 9:00, можете да се адаптирате да ставате в 8:00, но не и в 6:00.

Постоянната нужда от аларми е сигурен знак, че вашият хронотип е в противоречие с вашия график. В бъдеще това крие значителен риск за здравето, което с течение на времето ще доведе до неврологични разстройства, наддаване на тегло, сърдечни заболявания и дори ранна смърт. С други думи, вашата аларма бавно ви убива.

Това е дългосрочен риск. Невролозите също са открили краткосрочни ефекти. Според учените, е забелязано, че бързото последователно изстрелване на неврони по време на почивка и ранен сън пресъздава моделите, наблюдавани в активната фаза ... И последователното пресъздаване (на събития и усещания) сега се счита за критично за стабилизиране на дългосрочната памет и съхраняване на мнемонично важна информация.

Ако спите по 6 часа, все едно не сте спали

Ако редовно спите само по шест часа на денонощие, то вашата продуктивност в резултат може да спадне по същия начин, както ако не сте сп...

С други думи, ако не спите достатъчно (т.е. използвайте будилник), буквално пречите на работата на мозъка, като възпрепятствате сортирането на случилото се преди, да си спомняте важни събития и да забравяте маловажни.

Ето защо, когато се чувствате сънливи, всичко изглежда „странно“ и някак различно, дори ако се ободрите с кофеин. Това чувство на дезориентация обяснява лошото настроение сутрин и често провокира нежелано поведение. Озадаченият мозък не може да се справи с изграждането на перспектива, така че минималните стимули предизвикват максимални реакции.

Това обяснява защо в офисите има толкова много „трудни“ хора. Оказва се, че шест от седем работници се нуждаят от будилник, което означава, че 85% от служителите буквално полудяват всеки ден, защото от тях се изисква да отидат на работа по-рано от удобното им време за събуждане.

Ако собствениците на фирми искат всички техни служители да работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com