Как да разпознаем симптомите на заболявания на сърцето?

15319
Как да разпознаем симптомите на заболявания на сърцето?
Снимка: iStock

Сърдечно заболяване е термин, който описва група медицински състояния, включващи заболяване на сърцето или кръвоносните съдове. Сред, които:

  • Заболяване на коронарната артерия
  • Сърдечна недостатъчност
  • Аритмия
  • Вродени сърдечни дефекти

Други заболявания на сърцето включват: сърдечни инфекции, заболяване на сърдечната клапа, кардиомегалия (ненормално разширено сърце),к ардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул).

Какви са симптомите на различните видове сърдечни заболявания?

Болката в гърдите от сърдечния мускул, тъй като няма адекватен артериален кръвен поток, богат на кислород и хранителни вещества е често срещан симптом на сърдечно заболяване. Тя ви кара да усещате дискомфорт в гърдите. Някои хора изпитват стягане или усещане за притискане около гръдната кост. Болката може да се излъчва към врата, надолу по рамото и ръцете или горната част на корема или в горната част на гърба.

Ако сте много уморени или ви е трудно да си поемете дъх след леко усилие, може да имате симптоми на сърдечно заболяване. Тези симптоми обикновено отшумяват с почивка.

Жените често изпитват различни симптоми от мъжете. Например жените могат да имат: гадене, повръщане, болка в гърба, болка в челюстта, студена пот, световъртеж, задух, замаяност, епизоди на припадък.

Жените може да не разпознават симптомите на сърдечно заболяване. Това е така, защото техните симптоми могат да се появят и при други заболявания. Жените също са склонни да имат други рискови фактори, като депресия, стрес и менопауза.

Четири упражнения, с които да поддържате сърцето си здраво

Атеросклероза

Симптомите на сърдечно заболяване зависят от вида сърдечен проблем, който имате. Атеросклерозата е втвърдяване на кръвоносните съдове поради нараняване от натрупване на мастни плаки. Симптомите могат да включват болка в гърдите и задух при атеросклероза на коронарните артерии. Допълнителните симптоми включват: изтръпване, слабост в ръцете и краката. Тези симптоми се дължат на липса на артериално кръвоснабдяване на крайниците.

Аритмия

Аритмията, известна също като анормален сърдечен ритъм, има различни симптоми. Аритмията може да бъде придружена от твърде бързо или твърде бавно сърцебиене. Може да ви накара да почувствате, че сърцето ви трепти, учестен пулс или необичайно бавен пулс.

Аритмията също може да причини: болка в гърдите, замаяност, световъртеж, припадъци.

Вродени сърдечни дефекти

Вродените сърдечни дефекти са сърдечни проблеми, които обикновено възникват по време на развитието на плода и присъстват при раждането. Лекарите обикновено ги диагностицират при раждането или в ранна детска възраст. Понякога хората не получават диагноза до зряла възраст, в зависимост от тежестта на симптомите. Те включват: задух, кожа със син оттенък, подуване на крайниците.

Като цяло, колкото по-тежък е вроденият дефект, толкова по-рано се проявява.

Кардиомиопатия

Кардиомиопатията възниква, когато сърдечният мускул се разболее. Има няколко възможни симптома, които може да е трудно да се свържат веднага със сърдечно заболяване. Тези симптоми включват: задух, подути глезени или стъпала, подуване на корема, умора, учестен или трептящ пулс.

Учени: Това е най-добрата подправка за мозъка и сърцето

Какво да направите?

Може да е трудно да интерпретирате симптомите сами. Подути долни крайници, умора, неравномерен сърдечен ритъм и други симптоми могат да показват всякакви сърдечни проблеми или други заболявания.

Разумно е да се свържете с лекар, който е запознат с вашето семейство и лична история. Лекар, който познава вашите навици и начин на живот, ще може по-добре да диагностицира вашето заболяване.

В допълнение към редовното посещение на лекар, трябва също да направите положителни промени в начина си на живот. Това включва следното: спрете да пушите, бъдете физически активни, поддържайте здравословно тегло, управлявайте стреса си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com