Съвети на стария пчелар: какво да направим, ако ни ухапе пчела, оса или стършел

37814
Съвети на стария пчелар: какво да направим, ако ни ухапе пчела, оса или стършел
Снимка: https://pixabay.com

Сезонът на пчелите и осите вече е тук и никой не е застрашен от ужилване или ухапване. При някои хора това може да има и фатални последици, ако са алергични. Радостното е, че има доста природни средства, които може да приложите в случай на ухапвания и ужилвания.

Един съвет: ако сте на място, където има оси, пчели или стършели, избягвайте да правите резки движения и не носете пъстроцветни дрехи. Всичко това привлича насекомите, те могат да се раздразнят и да ви ужилят като защитна реакция. Особено пазете мястото около устата и гърлото си, защото ухапванията там са най-опасни.

Ако все пак се стигне до ужилване - НО САМО ОТ ПЧЕЛА, има начини да спрете болката и отокът на засегнатото място. Ето как да го направите в домашни условия, като вземате предвид едно просто правило от химията - отровата на осата е основа, а на пчелата - киселина, съответно лекарството е обратното - за ухапване от оса е на киселинна основа, а за ухапване на пчела - основа:

1. Вземете скилидка от чесън, нарежете я на две и с едната част търкайте по повърхността на засегнатия участък. При пчелите работи и содата за хляб!

2. В случай, че ви е ухапала оса - разрежете лимон и го изстискайте. Със сока му разтъркайте ухапаното място. Лимоновият сок е силно противоалергично средство.

Какво да правим при ухапване от кърлеж или оса?

За да не се опасяваме от зараза с Лаймска болест, когато бъдем ухапани от кърлеж и той бъде отстранен, следва да бъде направено нещо мн...

3. Ябълковият оцет също помага и притъпява болката, като обаче говорим за оса. Можете да го комбинирате с охладен воден компрес, който значително ще облекчи паренето. Вода с нишиандър също е добро средство.

4. Ако имате босилек или невен, можете да ги стриете на прах и да поръсите засегнатото място.

5. Можете да намажете ухапания участък със зехтин.

6. Вземете таблетка аспирин, намокрете я леко с вода, но без да се разтопи и я поставете в разранения участък на ухапаното. Дръжте я така около минутка и я изхвърлете. Това е стар изпитан пчеларски метод, който пчеларите редовно използват, когато ги жилят пчелите.

В никакъв случай не се опитвайте сами да вадите жилото от пчелата. Положението може да се влоши още повече. Ако ходите в планината имайте под ръка противоалергични препарати - алергозан за пиене и нещо за мазане при евентуално ухапване. Ако ухапването е сериозно, а вие не сте сигурни дали нямате алергии, потърсете лекарства помощ възможно най-бързо.

Без пчели няма живот

А знаеш ли, че те изчезват? Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради определени химикали, които се използва...

Как да разберете какъв тип насекомо ви е ухапало

Понякога усещате самото ухапване, но не виждате какво насекомо го е причинило. Има начини да познаете от какво се е получила раната. Ако мястото е зачервено и се подуе, може да започне да ви пари - вероятно ви е ужилила оса.

Ако мястото е леко подуто и затоплено, най-вероятно ви е ухапала пчела.

Стършелът също хапе, като обикновено мястото се зачервява силно и се подува. Някои хора, които реагират по-бурно на отровата може да им се догади и да почувстват обща отпадналост или треска. Рядко, но се случва човек да вдигне и температура. Припадъците се случват в много по-редки случаи, но ги има.

Затова когато сте навън, винаги бъдете готови да се въоръжите с гореизброените средства като застраховка от нападение на насекоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com