Създадоха технология за ефективен мъжки контрацептив

6251
Създадоха технология за ефективен мъжки контрацептив
Снимка: Gettyimages

Японски учени откриха изоформите (изоформата е всяка от няколко различни форми на един и същи белтък) на уникален за спермата белтък. Въздействието върху свързаните с тях гени по време на експеримент направило опитните мъжки мишки временно безплодни.

Това откритие дава възможност да се създаде ефективен орален контрацептив за мъже, пишат авторите в сп. Science.

Сперматозоидите предават "ген на реда"

Руски учени от института по цитология и генетика към РАН са изучили пространствената организация на генома на зрели сперматозоиди на ми...

Отдавна е известно, че белтъкът калциневрин играе важна роля в оплождащата способност на спермата. Но наличието на няколко изоформи на този белтък в тестисите затруднявало точното определяне на всяка от тях.

Харухико Мията (Haruhiko Miyata) и колегите му от университета на Осака обърнали внимание, че изоформите на калциневрина, които експресират гените PPP3CC и PPP3R2, се намират само в сперматогониалните клетки (стволови клетки, намиращи се в мъжките полови жлези).

Мишките, на които генът PPP3CC бил изключен, не загубили способност да правят секс, но станали безплодни. Техните сперматозоиди се отличавали с понижена мобилност и били неспособни да оплодят яйцеклетки дори инвитро.

Изключващите действието на калциневрина препарати направили мишките безплодни след четири-пет дни. След прекратяване на приема на лекарството спермата се нормализирала само за една седмица.

Френски учени създадоха сперматозоиди в лабораторни условия

Сътрудници на френската компания Kallistem съобщиха, че са успели да получат зрели мъжки полови клетки – сперматозоиди – в ...

Тъй като аналогични изоформи на белтъка присъстват и в човешкия организъм, тази стратегия ще помогне в разработката на мъжки контрацептиви с обратим характер.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com