Този есенен плод предпазва от инфаркт и деменция

22865
Този есенен плод предпазва от инфаркт и деменция
Снимка: iStock

От септември до края на годината е сезонът на един вкусен и полезен есенен плод, който предпазва от инфаркт и деменция. Но тези няколко месеца ще бъдат достатъчни, за да подобрите значително здравето си от неговата консумация, според руския биолог Виктория Гнездилова. Тя пояснява, че става въпрос за райската ябълка.

Ползи от райската ябълка

В превод от латински името на този плод означава „ябълка сърце“. И не става въпрос само за формата, но и за съдържанието му. Таниновата киселина, която придава вкус, на плода, заедно с галовата киселина много ефективно укрепва кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане и намалява нивата на холестерола.

Лекар: 1 чаша от това сутрин сваля захарта и предпазва от инфаркт

“Райските ябълки също съдържат много калий и магнезий, които са ключови за здравето на сърцето. Комбинацията от тези вещества е ефективен коктейл за профилактика на инсулти и инфаркти“, коментира биохимикът, кандидат на биологичните науки Виктория Гнездилова.

 

Райската ябълка има лечебен ефект върху почти всички системи на тялото. Редовната консумация на този плод намалява риска от болестта на Алцхаймер, забавя процеса на стареене, балансира хормоналните нива и има благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Самият състав на плода покрива идеално нуждите на тялото през есента и началото на зимата, когато се повишава заболеваемостта от грип. Райската ябълка е мощен имуномодулатор. Благодарение на нейната консумация можете значително да увеличите устойчивостта на тялото.

“Много е желателно хората с проблеми с щитовидната жлеза да включват райска ябълка в диетата си. Високата концентрация на йод в плодовете помага да се избегне дефицитът на този основен елемент. И, разбира се, не може да не споменем диетичните свойства на райска ябълка. Ниското съдържание на калории, само 67 kcal на 100 грама, в комбинация с фибри, които ще запазят чувството ви за ситост и ще регулират стомашно-чревния тракт. Именно те правят райската ябълка идеален продукт за хора с наднормено тегло”, казва експертът.

Съдържание на полезни вещества в райската ябълка

Най-ценни за здравето са витамините от група В (например витамин В3 в него - 150% от дневната норма), витамините Е и К. Освен това райската ябълка съдържа много йод: един средно голям плод съдържа достатъчно йод, за да задоволи дневната нужда от него. Ценността на райската ябълка се състои именно в тази комбинация от витамини и минерали: един плод съдържа всички тези компоненти, които са от съществено значение за здравето, които в друг случай могат да се набавят от различни източници - пресни билки, морски дарове, ядки и т.н.

Този плод съдържа много разтворими и неразтворими фибри: 2 гр на всеки 100 гр райска ябълка и въглехидрати - от 16 до 31 гр (в зависимост от нивото на съдържание на захар в сорта). Освен това райската ябълка е богата на органични киселини, магнезий, калий, мед, фосфор, молибден, желязо, както и аминокиселини (триптофан, лизин, аланин и др.). Калоричното съдържание на плодовете, в зависимост от сорта и нивото на захарите в него, може да варира от 66 до 125 kcal на 100 g.

Още: Кардиолог: Това са най-добрите напитки след инфаркт и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консутацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com