Този навик е спасението от белодробни болести

48357
Този навик е спасението от белодробни болести
Снимка: iStock/ Guliver

Европейски учени изследват дали добрата хигиена на устата може да ни предпазва от белодробни заболявания, съобщи сп. „Харайзън”, издание на Европейската комисия за изследвания и иновации.

Бактериите, причиняващи заболявания на венците, вече се свързват с някои животозастрашаващи сърдечни заболявания от учените. Смята се, че те навлизат в кръвотока и така попадат в сърцето. Това би обяснило защо някои микроби от зъбната плака често могат да бъдат открити в сърдечните клапи и сърдечния мускул.

Учените вече разполагат с все повече данни, че здравето на венците е силно свързано с някои белодробни заболявания. „Убедени сме, че бактерии в устата, причиняващи възпаления, създават джобове между венците и зъбите, разрушават тъканта и се разпространяват към сърцето и белите дробове”, каза д-р Ранди Бертелсен от университета на Берген, Норвегия.

Тя ръководи проект, финансиран от ЕС, за изследване доколко бактериите в устата могат да повлияят на здравето на белите дробове и на риска от развитие на белодробна болест в бъдеще.

Използват се данни от стотици участници в предишно европейско изследване за дихателното здраве, наблюдавани през последните две десетилетия, на които са взети проби от венците преди около десет години. Хипотезата на д-р Бертелсен е, че ако бактериите доминират в оралния микробиом, това се отразява отрицателно върху респираторния тракт. За изследването са вземани проби от венците на доброволци в изследователски центрове в Берген, Норвегия, Тарту, Естония и Мелбърн, Австралия. Вниманието на д-р Бертелсен е насочено специално върху заболявания като нелечимите астма и хронична обструктивна белодробна болест.

„Повечето хронични белодробни болести се характеризират с възпаление, с много слуз, която затруднява дишането”, каза д-р Бертелсен. „Тези възпаления се причиняват от грам-отрицателни бактерии”.

Лекар: Яжте този плод, за да нямате проблеми с костите

Диетоложка от САЩ определи най-добрия според нея продукт, който ще помогне за поддържане на здрави кости. Експертни препоръки бяха публ...

Периодонтитът е разпространена бактериална инфекция, която се свързва с тежко възпаление на зъбните венци, която може дори да стопи костта на челюстта. Смята се, че повече от половината европейци страдат от някаква форма на периодонтит, като повечето от тях не подозират това. Някои бактерии, откривани в заразени венци и сърдечна тъкан, произвеждат липид А, който съществува в различни химически форми, една от които предизвиква силни възпаления, отдавани на грам-отрицателните бактерии.

Вече е известно, че пациенти с тежки белодробни заболявания често страдат и от сериозни болести на венците, но не е ясно кое състояние е първично. За да се установи това, изследването на д-р Бертелсен ще обхване млади пациенти с леки до умерени форми на заболявания на венците.

„Искаме да видим дали премахването на бактерията сред сравнително младото население, преди да е било засегнато от респираторни заболявания, подобрява функцията на белите дробове”, каза д-р Бертелсен. Ако ликвидирането на бактерията подобрява здравето на белите дробове, това ще е доказателство, че оралната хигиена е далеч по-важна за белодробното здраве, отколкото се смяташе досега. И ще покаже, че правилното почистване на зъбите с четка, паста, конци и редовни посещения при стоматолога на младини осигурява добро бъдеще за белите дробове.

„В Норвегия здравеопазването е безплатно, но да отидеш на зъболекар е доста скъпо”, казва д-р Бертелсен и добавя, че младите хора не биха ходили редовно на зъболекар, ако нямат проблеми. Тя се опасява, че това може да доведе до натрупване на бактерии, които отделят токсини, вредни за белите дробове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com