Учени: Има връзка между COVID-19 и мъжката фертилност

7035
Учени: Има връзка между COVID-19 и мъжката фертилност
Снимка: iStock/Guliver

Инфекцията от коронавирус COVID-19 оказва влияние върху функциите на мъжките полови жлези, гласи заключението на изследване, проведено от китайски учени, публикувано платформата medRxiv.

Авторите са сравнили нивото на хормоните на 81 пациенти в детеродна възраст с коронавирусна инфекция с нивото на хормони при 100 здрави мъже в същия възрастов диапазон.

Нов инхалатор - за лечение на коронавирус

Руската компания PM&HM е разработила и се готви да пусне на пазара инхалатори за цялостно лечение на широк спектър от сериозни забо...

Изследването показало, че при болните мъже нивото на лутеинизиращ хормон, който в мъжкия организъм стимулира производството на тестостерон, били значително по-високо. Съотношението между нивото на тестостерона спрямо лутеинизиращия хормон и съотношението на фоликулостимулиращя хормон спрямо лутеинизиращия хормон, обаче, било силно занижено.

Това изследване показва за първи път прякото влияние на COVID-19 върху мъжките хормони. Необходимо е да се отдели по-голямо внимание върху функционирането на мъжките полови жлези на излекувани от коронавирусна инфекция, особено при мъже във фертилна възраст, се казва в изследването.

Учените акцентират върху факта, че повече от половината заболели пациенти са мъже в репродуктивна възраст, което налага, след като са оздравели, да се направят допълнителни изследвания на функцията на мъжките полови жлези, включително и на качеството на семенната течност.

Допуска се, че функционирането на половите жлези на пациентите може да е било нарушено не от самия вирус, а от стреса и кортикостероидната терапия.

Учени откриха антитяло, което може да спре коронавируса

Учени от организацията Diamond във Великобритания са успели да открият у пациент антитела, които могат да неутрализират КОВИД-19. Той е...

В средата на март властите в провинция Хубей публикуваха доклад, в който специалисти от центъра по репродуктивна медицина предупреждават, че въпреки липсата на преки доказателства, заразата може да увреди репродуктивната система при мъжете. Няколко часа по-късно докладът беше свален от страницата на правителството на провинцията, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com