Учени разкриха защо НЕ трябва да пиете кафе преди 9:30 часа

1593
Учени разкриха защо НЕ трябва да пиете кафе преди 9:30 часа
Снимка: iStock

Кафето е традиционната сутрешна напитка за много хора. Но тя не трябва да се консумира веднага след ставане от сън и по-специално преди 9:30 часа сутринта. В този случай можете да навредите на здравето си.

Защо не трябва да пите кафе преди 9:30 часа?

Всеки любител на кофеиновата напитка трябва да запомни някои правила, така че нейната консумация не само да радва с отличаващия се аромат, но и да носи ползи.

Според британски учени не се препоръчва консумацията на повече от четири чаши от тази напитка на ден, съобщава изданието Дейли мейл.

Кафе с канела - за какво помага

Освен това трябва да имате предвид, че можете да получите максимален заряд от енергия, ако изпиете порция от любимата си напитка от 09:30 до 11 часа сутринта. Това също може да помогне за избягване на нервността, която понякога може да възникне поради кофеина, допълва още изданието, позовавайки се на учени.

Според Daily Mail, проучвания, проведени през 2009 г., показват, че нивото на хормона на стреса кортизол е най-високо сутрин и концентрацията рязко намалява, първо в 09:30 сутринта и след това в 13:00 часа.

Също така е препоръчително да спрете да пиете кафе осем часа преди лягане, ако не искате да изпитвате безсъние.

Ползи и вреди от кафето

Напитката съдържа витамини и микроелементи, необходими за нашето тяло. Сред мастноразтворимите витамини си струва да се отбележат Е и А. Те са антиоксиданти и забавят процеса на стареене, както и укрепват сърдечно-съдовата система и подобряват зрението.

Флавоноидите и кофеинът имат същия ефект. Сред микроелементите трябва да се отбележи магнезият. Той е част от нервните влакна. При недостига му се появява безпокойство, нарушения на съня и дори крампи в ръцете и краката. Калият и желязото, съдържащи се в кафето, регулират работата на сърцето и подобряват кръвообращението.

Напитката не влошава хипертонията, така че нейната консумация не е противопоказна при високо кръвно налягане. Включените в състава витамини от група В са структурни елементи на нервната система. Редовният им прием подобрява когнитивните функции – памет, внимание и мислене.

Кофеинът ускорява метаболизма. Въпреки това е по-добре да не се злоупотребява с него, тъй като той предизвиква чувство на глад и може, напротив, да допринесе за натрупването на излишни килограми.

Честата консумация на кофеиновата напитка има вредно въздействие върху нервната система. Кофеинът стимулира сърдечно-съдовата и нервната система, а при честа употреба тялото е постоянно във възбудено състояние, поради което бързо се изтощава. Нарушава се нормалното функциониране на всички механизми на тялото, което води до стрес. Прекомерната консумация на напитката може да предизвика пристъпи на агресия и психоза.

Лекар: Това е най-доброто кафе за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com