Учени: За здраво сърце човек трябва да си ляга в определен час

13361
Учени: За здраво сърце човек трябва да си ляга в определен час
Снимка: iStock/ Guliver

Изглежда, че има оптимално време за лягане – между 22:00 и 23:00 ч. – свързано с по-доброто здраве на сърцето, казват изследователи, които са проучили 88 000 доброволци, съобщи Би Би Си.

Екипът, който стои зад работата на UK Biobank, вярва, че синхронизирането на съня, за да съответства на нашия вътрешен телесен часовник, може да обясни установената връзка с намален риск от инфаркти и инсулти.

Естественият 24-часов ритъм на тялото е важен за благосъстоянието и бдителността.

Това също може да повлияе на неща като кръвното налягане. 

За проучването, публикувано в European Heart Journal, изследователите събраха данни за времето на сън и събуждане в продължение на седем дни, използвайки устройство, подобно на ръчен часовник, носено от доброволците.

И те проследиха случилото се с доброволците по отношение на здравето на сърцето и кръвообращението средно за шест години.

Малко над 3000 от възрастните са развили сърдечно-съдови заболявания.

Много от тези случаи се случват при хора, които си лягат по-късно или по-рано от „идеалните“ 22:00 до 23:00 часа.

Връзката се запази след корекция за продължителността на съня и нередовността на съня.

Изследователите се опитват да контролират други фактори, за които е известно, че влияят на сърдечния риск на човек, като възрастта, теглото и нивата на холестерола, но подчертават, че тяхното изследване не може да докаже причина и следствие.

Авторът на изследването д-р Дейвид Планс от Университета в Ексетър каза: „Въпреки че не можем да заключим причинно-следствената връзка от нашето проучване, резултатите показват, че е по-вероятно ранното или късното лягане да наруши биологичния часовник с неблагоприятни последици за сърдечно-съдовото здраве.

Есента носи със себе си много опасности за тялото, ето как да се предпазите

Идването на есента носи промени в природата, в начина ни на живот и в човешкото тяло. Независимо дали става дума за суха кожа или пови...

"Най-рисковото време беше след полунощ, потенциално защото може да намали вероятността да видите сутрешна светлина, което нулира биологичния часовник."

Реджина Гиблин, старша кардиологична сестра в Британската кардиологична фондация, каза: „Това голямо проучване предполага, че заспиването между 22 и 23 часа може да най-доброто за повечето хора, за да поддържат сърцето си здраво в дългосрочен план.

"Важно е обаче да запомните, че това проучване може да покаже само връзка и не може да докаже причина и следствие. Необходими са повече изследвания за времето и продължителността на съня като рисков фактор за сърдечни и кръвоносни заболявания“.

Получаването на достатъчно сън е важно за нашето общо благосъстояние, както и за здравето на сърцето и кръвоносната ни система и повечето възрастни трябва да се стремят към седем до девет часа сън на нощ, каза тя.

„Но сънят не е единственият фактор, който може да повлияе на здравето на сърцето. Също така е важно да гледате на начина си на живот като на познаване на стойности като кръвно налягане и нива на холестерол, поддържане на здравословно тегло и редовно упражняване, намаляване на приема на сол и алкохол и балансираната диета също може да помогне за поддържането на сърцето ви здраво."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com