Учените назоваха най-вредният продукт за човека и околната среда

7675
Учените назоваха най-вредният продукт за човека и околната среда
Снимка: iStock/Guliver

Месото има най-отрицателно въздействие върху околната среда и провокира риска от преждевременна смърт, показва проучване на англо-американска група учени, публикувано в списание PNAS.

Група учени от Университета в Оксфорд (Великобритания) и Минесота (САЩ) анализираха влиянието на 15 различни хранителни групи върху човешкото здраве и околната среда, съобщава РИА Новости.

Може ли икономичният режим на пране да застраши здравето ни?

Може ли икономичният режим на пране да застраши здравето ни? Може. Учени публикуваха доклад от изследване на портала MedicalXpress, в к...

Учените са взели предвид, че 9 от 15 глобални рискови фактора за увеличаване на заболеваемостта от диабет, рак на храносмилателната система, коронарна болест на сърцето и инсулт са свързани с лошо качество на храната. В същото време 30% от парниковите газове в атмосферата са от селскостопански емисии. Нивите и обработваемата земя заемат 40% от земята, а 70% от водата отива за нуждите на фермерите. Изследователите решили да установят кои храни имат най-лош ефект върху здравето и околната среда.

Учените въвели индекса AREI, който показва средното относително въздействие на хранителните продукти в една порция по пет екологически показателя: емисии на парникови газове, площ на земята за производство, потребности от вода, замърсяване на околната среда в процеса на производството и други отрицателни екологически фактори.

"Храни, свързани със значително намаляване на риска от смъртност, са тези свързани с ниско средно въздействие върху околната среда. Пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и зехтин – по индекса APEI по-малко от 4 на порция. Рибата, която е свързана със значително увеличаване на риска от смъртност, има AREI 14 на порция. Продукти, за които е по-вероятно да увеличат риска от смърт, имат различна степен на отрицателно въздействие върху околната среда. Най-висок AREI е в суровото червено месо - 73 единици на порция, а в сготвеното - 37. В същото време напитките с високо съдържание на захар оказват въздействие върху околната среда на ниво АРЕИ 0,95", се казва в статията.

Както пояснява проучването, средната позиция на вредност заедно с рибата заемат домашните птици и млечни продукти. Яйцата могат да влошат здравето на човека като червеното месо, но те са три пъти по-малко вредни за околната среда.

Здраве по индийски

Индия не е просто една от най-големите държави в света с огромно население и хилядолетни традиции. Тя е родината на древното учение, на...

Учените отбелязват, че консумацията на храна, вредна за здравето и околната среда, нараства бързо в света. Затова в онези региони, където тази тенденция отскоро набира скорост, трябва да се намали консумацията на месо и да се премине към зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, боб, риба и зехтин, както и други растителни масла с високо съдържание на ненаситени мазнини. Тези продукти са по-малко вредни за здравето и околната среда, допълват учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com