Витамин С - лекар разкри защо е вреден

20003
Витамин С - лекар разкри защо е вреден
Снимка: iStock

Витамин С е една от витаминните добавки, до които най-често прибягваме без предписание от лекар. Предполага се, че витаминните добавки подхранват тялото, но нови изследвания показват, че те могат да стимулират растежа на ракови тумори. Учените са загрижени за ефектите от приема на добавки с витамини и минерали. Това споделя руският онколог д-р Андрей Воробьов.

Вреда от витамин С

"Конвенционалните антиоксиданти като витамин С се считат за безопасни, когато се приемат с храна, но допълнителните добавки се свързват с образуването на нови кръвоносни съдове в туморите. Екипът от изследователи установи, че антиоксидантите активират механизъм, който кара раковите тумори да образуват нови кръвоносни съдове, което е изненадващо, тъй като досега се смяташе, че антиоксидантите имат защитен ефект“, коментира онкологът Андрей Воробьов.

Това са най-опасните витамини

Новите кръвоносни съдове хранят туморите и могат да им помогнат да растат и да се разпространяват.

"Няма нужда да се страхувате от антиоксидантите, намиращи се в обикновените храни, но повечето хора не се нуждаят от допълнителни количества от тях. Всъщност може да са вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от развитие на рак“, казва онкологът.

Според учените, извършили проучването, антиоксидантите намаляват нивата на свободните кислородни радикали, но когато се въвеждат допълнителни количества, намаляването на свободните радикали активира протеин, наречен BACH1. Това причинява образуването на нови кръвоносни съдове, известно като ангиогенеза.

витамин С

Установено е, че витамин А, С, селен и цинк стимулират образуването на нови кръвоносни съдове при тумори на рак на белия дроб. Учените вярват, че тези резултати могат да бъдат приложими за всички видове рак и могат да допринесат за разпространението на туморите в тялото.

Изследването отваря вратата към по-ефективни начини за предотвратяване на ангиогенезата в туморите.

„Например, пациенти, чиито тумори имат високи нива на BACH1, могат да се възползват повече от антиангиогенезната терапия, отколкото пациенти с ниски нива на BACH1.“

Чрез изучаване на туморите на белите дробове, гърдата и бъбреците, изследователите установиха, че когато BACH1 се регулира нагоре - или чрез поглъщане на антиоксиданти, или чрез свръхекспресия на гена - се образуват повече кръвоносни съдове. Въпреки това, тези кръвоносни съдове са много чувствителни към инхибиторите на ангиогенезата.

"Следващата стъпка ще бъде да проучим в детайли как нивата на кислород и свободни радикали могат да регулират протеина BACH1 и ще продължим да определяме клиничното значение на нашите открития. Подобни изследвания ще бъдат проведени и при други форми на рак, като рак на гърдата, бъбреците и кожата. Тъй като говорим за добавки с витамин С и други антиоксиданти, важно е да се консумират витамини с храната", коментира експертът.

Той допълва, че коментираният витамин се съдържа в следните храни:

  • шипка
  • червена боровинка
  • чушка
  • кисело зеле
  • касис
  • портокали
  • броколи
  • карфиол
  • цариградско грозде
  • малини

Още: Лекар: Тези храни съдържат повече витамин С от лимона

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com