Витанин С: Не вярвайте на тези 6 мита

2176
Витанин С: Не вярвайте на тези 6 мита
Снимка: iStock/Guliver

През по-студените месеци се препоръчва да се приемат храни, богати на витамин C, тъй като подсилва имунната система и така ни пази от болести. През последните месеци на много места се срещат твърдения, че той също така помага в битката срещу коронавируса. Има обаче много вярвания, свързани с витамин С, толкова широко разпространени, колкото и неверни. Ето някои от онези велики митове, разбулени от списание "Ола":

1. Трябва да внимаваме за недостиг на витамин С

С тази здравословна бомба ще повишите имунитета си преди зимните месеци!

Говори се с много за това как трябва да повишим имунитета си и аз лично се старая да го правя по всякакви възможни начини, които са наи...

Нека започнем с това, което е вярно: Витамин С е основно хранително вещество за нашето тяло: той участва пряко в имунната система, в поддържането на костната плътност, в образуването на колаген в ставите, в усвояването на желязото, в доброто здраве на кожата. Проблемът е, че тялото ни не е в състояние да произвежда само това хранително вещество или да го съхранява, така че трябва да го набавяме с храната. За разлика от това, което се случва например с витамин D, чийто дефицит в нашето население е доста често срещан, ние имаме "повече от достатъчно" нива на витамин С. Здравните препоръки за приема на споменатия витамин варират около 90 mg на ден за мъже и 75 mg за жени. Всъщност трябва да има много значителни ограничения в диетата, за да се стигне до дефицит на този витамин. По този начин диета, богата на пресни храни, особено плодове и зеленчуци, ще ни осигури повече от необходимите нива на витамин С.

2. Колкото повече витамин С, толкова по-добре

Връзката между витамин С и доброто здраве на имунната система може да ни накара да мислим: колкото повече, толкова по-добре. Грешка. Нищо или почти нищо в излишък не е добро. И тук не сме изправени пред никакво изключение. Поддържането на адекватни нива на витамин С е много полезно, но повишаването им в излишък може дори да има обратен ефект: много пъти може лесно да се елиминира чрез урината, но ако тези нива са твърде високи, това може да доведе до заболявания като диария, гадене, спазми в стомаха... Така че определено не. Приемът на повече витамин С никога няма да бъде синоним на по-голяма полза за тялото ни.

3. Хранителните добавки са наш съюзник за добро здраве

Имунолог: Не прекалявайте с Витамин C

Сега е времето да засилим активността на естествения ни имунитет с приемането на витамин C, витамин D, селен, манган и магнезий. Това п...

Именно поради всички тези причини, не бива да разбираме добавките с витамин С като големи съюзници на здравето. Говорим, разбира се, като цяло за възрастното и здраво население. Така че, освен ако не е предписано от лекар, забравете за тези добавки както и за "богатите на витамин С" храни, които виждаме на пазарите.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ МИТОВЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com