Внимание! Опасни детски играчки

21478
Внимание! Опасни детски играчки

Британски медици отправиха предупреждение за рисковете от поглъщане от децата на малки предмети - части от играчки - заради тежките, понякога, последици върху здравето им. Това се казва в публикация в британското медицинско списание Лансет, предаде БГНЕС.

Предупреждението фигурира в писмо, публикувано в днешния брой, от двама британски лекари, които съобщават за увеличаването на усложненията на вътрешните органи при децата, погълнали частите.

87% от 16-годишните са употребявали алкохол

87% от българските 16-годишни ученици са употребявали алкохол в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия. Това показват данните ...

Цитира се случай при кърмаче на 18 месеца, което погълнало десетина кръгли магнитчета и случай на 8-годишно дете, което глътнало двусантиметрови магнитни ленти.

И в двата случая става въпрос за магнити, отлепени от играчки.

И при двете деца се наложила спешна хирургическа намеса.

"Погълнат единичен предмет може да премине през храносмилателната система на децата, но при магнитите не е така", посочват лекарите в писмото.

Два и повече магнита могат да прилепят раздалечени чревни сектори и да спрат придвижването на погълнатите части. При ненавременна лекарска намеса това може да има сериозни последици за здравето.

По-голямо разстояние между буквите помага при дислексия

Децата, страдащи от дислексия (затруднения при четене), могат да се справят доста по-добре, ако буквите в текста са по-разредени, сочи ...

"Сериозно сме обезпокоени от достъпа на децата до евтини играчки с недобре залепени магнити, които лесно могат да се отделят от тях", предупреждава д-р Анил Томас Джордж от Кралския медицински колеж към Нотингамския британски университет.

Подобни предупреждения от САЩ и Канада доведоха до изтегляне на опасни играчки през последните години.

"Разчитаме на по-голяма информираност по проблема сред производителите на играчки, които имат задължението да предупредят родителите за присъствието на магнити в техните продукти ", казва д-р Джордж.

Европейският съюз изисква от 2008 г. магнитните детски играчки да съдържат предупреждение за рисковете за здравето и безопасността на децата.

Редактор: Десислава Симова

Деца на пушачи имат проблеми с мехура

Децата на родители пушачи са заплашени от синдрома на раздразнения пикочен мехур, се казва в съобщение на Американската урологична асоц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com