За да предотвратите деменция, избягвайте тези храни

40610
За да предотвратите деменция, избягвайте тези храни
Снимка: iStock/Guliver

Деменция, широк термин за загуба на паметта, затруднения с решаването на проблеми, заглушени мисловни способности и ограничени социални умения, е диагноза, която никой не иска да чуе. Това води до по-малко независимост по-късно в живота и може да накара хората да се чувстват изолирани и депресирани.

Причини за деменция

Какво причинява деменцията на първо място? Като цяло, започва с увреждане на мозъчните клетки. Това отнема време, за да се натрупа, поради което повечето хора за първи път виждат симптоми в средата на 60-те години. Различните видове клетъчни увреждания са свързани с различни видове деменция.

За повечето пациенти това е комбинация от фактори, от генетиката до начина на живот. Въпреки че не можете да контролирате всеки фактор, има няколко действия, които бихте могли да предприемете сега, за да подпомогнете превенцията по-късно – като започнете с вашата диета.

Каква е основната разлика между Алцхаймер и деменция?

1. Червено месо

Малко вероятно е случайният бургер или парче салам да причини деменция, но може да преразгледате редовното ядене на червено месо. Проучване от 2019 г. е установило, че увеличената консумация на червено месо от участниците в проучването, води до по-голям риск от смърт от деменция. Авторите на изследването теоретизират, че високи концентрации на наситени мазнини и трансмазнини в кръвта - плюс ниски концентрации на ненаситени мазнини - могат да причинят дисфункция на кръвно-мозъчната бариера.

Проучване от 2021 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, има малко по-различни констатации. Изследователите установиха, че засилената консумация на преработено месо корелира с по-висок риск от деменция. Непреработеното червено месо, от друга страна, корелира с по-нисък риск.

2. Алкохол

Според Обществото на Алцхаймер в Обединеното кралство прекомерната употреба на алкохол има добре документирани негативнио ефекти върху състоянието на мозъка. Това може да причини увреждане на мозъка, водещо до деменция.

Тежката употреба на алкохол може да намали нивата на тиамин или витамин B1. Много ниските нива на тиамин могат да причинят хронични проблеми с паметта.

Така че чаша червено от време на време е добре, но се опитайте да не го превърнете в навик.

Вътрешен враг. Учени откриха нова причина за болестта на Алцхаймер

3. Рафинирани зърна

В проучване от 2020 г. изследователите установиха, че по-високият прием на рафинирани зърнени храни – помислете за бял хляб, торта и бисквити – следобед корелира с повишен риск от деменция. Редовното похапване на рафинирани зърнени храни между храненията може да направи по-голяма инсулиновата резистентност и възпалението на тялото извънредно време, два фактора, които повишават риска от деменция при човек. Това постоянно възпаление корелира с по-бързия когнитивен спад.

4. Излишна захар

Както при преработеното зърно, яденето на твърде много захар е свързано с когнитивен спад.

Някои учени теоретизират, че повишава риска от съдови заболявания, като атеросклероза (втвърдяване на артериите) и сърдечни заболявания. Други смятат, че инсулиновата резистентност е истинският проблем, защото уврежда мозъчните сигнали. Трети смятат, че това е комбинация от двете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com