Захарта повишава кръвното налягане, повече отколкото солта

86967
Захарта повишава кръвното налягане, повече отколкото солта

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

От години лекарите предупреждаваха, че прекомерната употреба на натриев хлорид увеличава риска от сърдечен удар с една четвърт и е причина за 3 милиона смъртни случая по света.

СЗО: Приемът на захар да се намали наполовина

Световната здравна организация (СЗО) съветва хората да намалят дневния прием на захар наполовина, предаде БГНЕС. Препоръчителните нива...

Но последно американско изследване установи, че не е толкова виновна за високото кръвно. Захарта е тази, която увеличава пулса и кара кръвното налягане да расте, като засяга специфична област от мозъка.

Изследователски екипи от Ню Йорк и Канзас, ръководени от -р Джеймс Диниколантонио, направили анализи, от които станало видно, че захарта е главният причинител на инфаркти. Учените съветват да намалим захарта, ако искаме да имаме здраво сърце.

Те съветват в никакъв случай да не приемаме повече от 5 до 7 чаени лъжички захар на ден.Високата консумация на захар активира хипоталамуса на човешкия мозък, при което се увеличава сърдечният ритъм и съответно кръвното налягане. Организмът произвежда повече инсулин, хормон, който също увеличава пулса.

 

Всички диети са еднакви

Има безброй много диети и тези, които искат да отслабнат или просто да се погрижат за здравето си, трябва да решат не лекия въпрос, коя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com