Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защита срещу магнитните бури - Тези хитри идеи ще ви дадат протекция срещу тях

15 юни 2024, 06:41 часа

Дните с магнитни бури са понякога бедствие за немалък дял от хората. Тук обаче ще ви разкажем абсолютно всичко, което ви е от първостепенно значение, за да се преборите с тях. Както и за финал ще ви разкрием начин, по който да установите с пълна валидност в кой период ще изригнат магнитни бури.

Колко процента от населението е под влиянието на магнитните бури и защо

Прието е, че близо 46 % от хората имат проблеми с магнитните бури, а напоследък броят им расте. Не всички от тях са наясно, че личното неразположение, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури. Обръщаме внимание на това, че при някои хора различни видове дискомфорт могат да бъдат забелязани дори ден или два преди избухването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Не се паникьосвайте обаче - със съвсем малки усилия човек може да се адаптира и тушира реакцията си към магнитната буря, ако промени навиците си и поне за няколко дни изпробва ефективни стратегии за олекотяване на ситуацията. Най-хубавото е, че тези навици са не просто полезни, а силно необходими и ще повлият на доброто ви здравословно състояние по такъв начин, че не само когато се разразяват магнитните бури, а винаги в ежедневието да запазите бодрост и свежест. Затова тук ще стане дума за онова, което ви непременно трябва да знаете за магнитните бури и какво да приложите, за да се преборите с тях.

А дали сте метеочувствителни?

В случай, че магнитните бури предизвикват във вас неприятни усещания, то определено вие принадлежите към хората, които страдат от повишена метеочувствителност. Подобно обстоятелство не трябва да ви докарва до отчаяние - всъщност почти половината от населението са метеочувствителни.

Какво е най-характерното за тях? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора страдат от различни промени в психическата нагласа, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, прекомерна влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят значително повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-чувствителни от другите и притежават по-ранима психика. Понякога страдат от болезнени усещания в ставите или мускулите при по-сериозна амплитуда на времето. Невинаги успяват да спят добре. Обикновено се оплакват от понижена работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Субективното усещане за задух е обичаен симптом.

Хроничните заболявания влияят не много добре на хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - в такъв случай промените във времето ви въздействат негативно . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, проблеми със съня и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако разпознавате в себе си този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво различни изследователи съветват да направите по време на магнитните бури.

ТОП методи, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Храненето - хапвайте следните храни

Какво ще има в чинията в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от изключително значение за здравословния ви статус. Диетата, която е най-доброто оръжие срещу магнитните бури, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Задължително включете в менюто повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително подходящ вариант са печените ябълки, кайсиите, стафидите. Чудесно оказват влияние на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- От домашните гозби, от варивата сега е подходящият момент за боб и леща. Тези варива действат облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: Заложете на това да е ръжен, защото включва витамините от групата Б, които имат мощно въздействие за нервната система. Колкото и да го обичате, лишете се от белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Изборът е много голям, но тук ще ограничим до основните. Това са шипка, валериан, мента, глог, мащерка, маточина. Може дори да си направите кипяща смес от няколко билки, които влияят не просто добре срещу магнитни бури, а и по принцип.

- Закуската е нещо, което не би било добре да пропускате . Направете си нещо с овес. Ако сложите в кашата мляко, постарайте се да е нискомаслено.

- Внимавайте с месото, да се приема повече риба.

• 8-те най-важни навици

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. Спете повече - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, осигурете си малко повече от следобедната дрямка.

Разходките са от първостепенна важност, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е точният момент. Не е задължително разходката да е дълга, но едни ведри 30 минути ще са ви изцяло достатъчни. Ако не ви е до разходка и предпочитате да прекарате повече време вкъщи, то една кратка гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви въздействат добре също.

Намалете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Ако пушите, редуцирайте цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

Отложете физическите напрежения. Редуцирайте застояването пред телевизора, компютъра и телефона. Забравете за устройствата със синя светлина преди лягане.

Половин таблетка аспирин, освен ако не дразни стомаха ви, ще има хубава роля в цялостния подход.

Можете да си вземате контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в банята.

По-хубаво е да намалите консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки нещо, което не ви е необходимо. Кофеинът както се знае, не е препоръчителен по време на магнитните бури, основно заради превъзбудата, която предизвиква.

Въздържайте се от приоритетни решения и карайте кола само ако не можете да се придвижите с градски транспорт или пеш.

Къде да проверим дали бурята е ударила

Силно вероятно е да сте открили, че в новинарските агенции е наситено с съобщения за магнитни бури. За съжаление обаче в тях рядко има доза истина. Колкото и да са много, има един-единствен метод да се информирате навреме за бурите - намира се на страницата на НИМХ на БАН.

Ето тук

.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес