Защо мечтаенето е полезно за здравето?

3086
Защо мечтаенето е полезно за здравето?
Снимка: Pixabay

Обичаме да мечтаем и го правим редовно. Разбира се, опитваме се да постигаме мечтите си и да ги преследваме редовно. В тази статия ще разгледаме и друга гледна точка - защо мечтите са полезни за здравето? Припомняме, че това не е научна или медицинска публикация и няма претенции да бъде такава, но съдържа интересна и любопитна информация. 

Според експерти тайната на положителното мечтание започва с представянето на бъдещо постижение, като кацане на мечтана работа или пътуване до нов град. Оттам започнете вашата мечтателна техника: „Избягвайте да правите конкретни планове, а по-скоро просто се насладете на постижението, вече завършено, вече спечелено“, пише експертът по комуникация д-р Ник Морган за Psychology Today.

Звучи мечтателно, нали? По-долу експертите по психично здраве разширяват ползите, които може да предложи умственото бягство, както и четири прости съвета, които трябва да имате предвид, когато практикувате позитивно мечтание в собствения си живот.

Потенциални ползи от практикуването на позитивно мечтание, според експерти

Семейният терапевт Април Майорга, LMFT казва, че фантазирането може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството. Положителното сънуване може особено да повиши настроението ви и да помогне за създаването на пространство, необходимо за фокусиране върху ключови лични и професионални цели. „Ако се включите в позитивното мечтание, няма автоматично да постигнете целите си“, казва тя. „Но всички знаем, че с положителни настроения можем да мислим по-ясно, да се концентрираме и след това да постигнем определени цели или задачи. Ако се включите в позитивното мечтание, няма автоматично да постигнете целите си. Но всички знаем, че с положителни настроения можем да мислим по-ясно, да се концентрираме и след това може би да постигнем определени цели или задачи", твърди Майорга.

Тези цели също не трябва да бъдат възвишени. „Когато позволяваме на мислите си да мечтаят, ние освобождаваме колелото и оставяме ума да върви естествено“, казва Майорга. Това позволява на хората да правят или да мислят за „нещо, което може да не се чувстват достатъчно смели, за да направят в реалния свят“.

4 съвета за практикуване на позитивно сънуване:

1. Проявете изрично намерение

Първо, знайте целта на мечтата си: Къде искате да отидете? За какво искате да помислите? Майорга препоръчва в началото на всяка мечтателна практика да започвате с определено намерение. „Внимавайте за темата, която искате да обработите“, казва тя. „Може да е по-лека или по-тежка, но помислете върху нея, преди да влезете в процеса си, и бъдете наясно как тя се появява за вас физически.“

2. Задайте таймер и периодично проверявайте при себе си

Времето лети, когато се изгубите в една наистина страхотна фантазия, поради което Майорга моли пациентите си да зададат таймер за пет до 10 минути за сесиите си за мечтания. След изтичането на първите пет минути Майорга предлага да се настроите на това, което прави тялото ви.

3. Направете го свой собствен и се придържайте към практиката

Може би сте драскулка и искате да мечтаете, пастел в ръка. Или може би сте писател и предпочитате да записвате мислите си в списание. Практикуване на изкуство, пускане на музика, разходка - всяка страст или хоби може да се използва в мечтаното ви пътуване. Лорън Кук, PsyD, терапевт, казва, че за мнозина подобни обекти могат да помогнат за активиране на процеса на сънуване или да осигурят някаква основа, когато е необходимо. Каквото и да решите да направите, д-р Кук препоръчва да го правите редовно и може би дори да го планирате във вашия календар. „Отделянето на време за практикуване на мечтания е част от здравословния начин за практикуване на техниката“, казва тя.

4. Имайте реалистични очаквания и мечтайте само когато сте в безопасно пространство

И накрая, и може би най-важното, практикувайте позитивно мечтание само когато сте в здраво пространство и безопасна среда. Също така, разберете неговите ограничения: Не е идеално, когато се използва като механизъм за справяне с тези в сериозно физическо или психологическо бедствие, нито е предназначено да бъде инструмент за избягване на належащи проблеми или практикуване на ескапизъм. „Ако мечтата не е физически осъществима или потенциално възможна [да се случи в реалния живот], това всъщност може да засили чувството на човек да се чувства в плен на ситуацията си и да усили страданието му“, казва д-р Кук. „Да се ​​научиш как да се справяш в действителната и настоящата ситуация е също толкова важно, колкото и мечтанието.“

Източник: wellandgood.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com