Защо трябва да приемаме витамин Д всеки ден

12908
Защо трябва да приемаме витамин Д всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Учените все още не са стигнали до категорично заключение дали витамин Д трябва да се приема ежедневно. Но въпреки това, привържениците на здравословния начин на живот са категорични, че този витамин е жизненонеобходим и за неговото набавяне не трябва да разчитаме само на слънцето и храната, но и на хранителни добавки.

В случая е важно как точно го приемаме, за да извлечем максимална полза от него.

Витамин Д е открит през 1922 г. и първоначално се разглежда като обикновен витамин. Но към днешна дата той се счита за провитамин, защото задължително преминава през няколко етапа на биохимични трансформации, за да се активира в организма ни.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА ТЯЛОТО ДЕФИЦИТЪТ НА ВИТАМИН Б12

Уникалността му се крие във факта, че той попада в организма ни не само с храната, но също така се произвежда от тялото, когато е изложено на слънчева светлина. Това затруднява разработването на препоръки за приемането му като добавка.

Общото име за витамин Д е калциферол и включва две форми - D2 и D3.

Получаваме D2 само с храна, а D3 се произвежда под въздействието на слънчевите лъчи и храната. И двете форми са еднакви по отношение на своята ефективност.

3 ТРЕВОЖНИ симптома при недостиг на витамин D

Както може би знаете, витамин D се набавя по естествен път най-добре през лятото, когато слънчевите лъчи са в почти непрекъснат контакт...

Но какво точно прави тази витамин толкова важен за нашето здраве?

С цел удължаване продължителността на живота и запазване здравето на мозъка е необходимо поддържането на здравословни нива на витамин Д в кръвта.

Счита, че главната му роля е да поддържа калциевата и костната хомеостаза. При липсата му, децата развиват рахит, а възрастните - остеопороза.

Въпреки че проблемите с костите и мускулите са достатъчно основание, за да започнем да приемаме витамин Д и да поддържаме нивата му нормални, ползите от него не се изчерпват до тук.

Той се грижи за поддържане на имунната система в оптимално състояние, защитава от инфекции, играе ролята на невропротектор, участва в растежа и развитието на нервните клетки и невроните. Установено е, че може да предотврати болестта на Алцхаймер и други когнитивни увреждания, свързани с възрастта.

Помага ли витамин D при коронавирус?

Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти всички процеси в човешкия организъм. Когато съдържанието му в един милилитър кръ...

Известно е, че витамин Д намалява общото възпаление, което е от решаващо значение при хронични заболявания с възпалителен характер.

Съществуват и твърдения, че витамин Д предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания. Но учените не изключват възможността дори и при запълване на дефицита му, тези заболявания все пак да се проявят.

Най-важното е да сме наясно с нивата на витамин Д в тялото ни. Това се установява чрез кръвни изследвания. Ниво от 30-100 ng / ml се счита за нормално.

Според резултатите от кръвното изследване се определя дозата за ежедневен прием.

За безопасна се приема дозата от 1000 IU всеки ден. Препоръчва се веднъж годишно да изследвате нивата си на витамин Д и съответно след консултация със специалист, препоръчваната доза да се коригира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com