1029 българи чакат за трансплантация

5297
1029 българи чакат за трансплантация
Снимка: Thinkstock

1029 пациенти у нас чакат за трансплантации. Това съобщи д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, пред националното радио. 

"За развитието на донорските бази и трансплантациите в България е важно да се подобри организацията на процеса на донорство, да се повиши информираността на населението, да се възстановят реанимациите в болници, в които има готови екипи за донорски ситуации", каза още д-р Симеонова.

Наблюдава се известно увеличение на дарителите на органи

Наблюдава се известно увеличение на дарителите на органи, но ни се иска този ръст да бъде по-голям. Това каза проф. д-р Генчо Начев, ...

По думите ѝ е много важно у нас да има и регистър на изрично съгласие. Той съществува в много страни и значително увеличава донорските ситуации. Би било добре у нас да се прилагат и двата метода - на съгласие по подразбиране и на изрично съгласие.

Много важна тема е дали в България да се разреши и кръстосаното донорство, казва лекарката. У нас кръстосаното донорство е забранено - за това са нужни премени в Закона за трансплантациите на органите, съобщиха още лекарите по време на дискусията. До 4-та степен хора с родствена връзка могат да бъдат донори при кръстосаното донорство. То обаче може да се случи само при определени медицински показатели и ако е законодателно уредено.

Според професор Любомир Спасов, директор на болница "Лозенец" в столицата, у нас е рано да се въведе кръстосаното донорство, защото методът е нов, както в световен мащаб, така и в европейски и почти в никоя държава няма разработени национални програми за кръстосано донорство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com