146 млн. лв. дължи здравната каса на публичните фондове в ЕС

4648
146 млн. лв. дължи здравната каса на публичните фондове в ЕС
Снимка: БГНЕС

146 млн. лв. дължи здравната каса на публичните фондове в ЕС.

Това заяви представителят на пациентите в надзорния съвет на НЗОК Станимир Хасърджиев пред "Фокус". Очаква се те да нараснат с още 30 млн. лв. до края на годината.

Не бе постигнато споразумение за отстъпките на скъпи лекарства без аналог

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичните компании не успяха да се споразумеят за задължителни отстъпки на скъпост...

"Тези задължения ще продължат да растат през следващите години. Как ще се покриват те, е сериозен въпрос, защото в момента касата покрива само просрочените дългове. Забавянията на заплащанията към западните фондове на практика поставят пациентите в много неизгодна позиция, защото много от тях отказват да приемат и финансират български пациенти поради голямото забавяне на парите", поясни Хасърджиев.

Сумата е огромна - за сравнение тази година бюджетът за лечение в ЕС на касата е 58 млн. лв., а м.г. са били платени 61 млн. лв. НЗОК е длъжна да плаща медицинска помощ, която не може да се осигури у нас - поради липса на технологии, апаратура, специалисти или на капацитет, и в последните години плащанията по това перо растат постоянно. Вчера от касата не уточниха за колко време са натрупани тези дългове и прехвърляни ли са средства от перото за лечение в ЕС към други проблемни сфери - болниците и лекарствата.

Заради очертаващия се дефицит НЗОК няма да плати на болниците около 60 млн. лв. за надлимитна дейност през годината, реши надзорът на касата в събота. Болниците пък реагираха със заплахи за дела, въпреки че според постановлението на кабинета, с което се определя как касата финансира болниците, надлимитната дейност не бива да се плаща.

Очакваният дефицит на НЗОК в края на 2015 г. е между 72 млн. лв. и 98 млн. лв. заради по-високи плащания за болници и лекарства. По-нисък дефицит може да се постигне, ако се постигнат добри отстъпки от производителите на лекарства. В момента договарянето им тече и дори може да се очаква да се спестят до 45 млн. лв., смятат от касата.

Парите за здраве свършват предварително, дефицитът в НЗОК ще бъде поне 70 млн. лева

И тази година парите за здраве свършват предварително. Според най-оптимистичните прогнози дефицитът в Касата ще бъде поне 70 милиона ле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване