21 души са излекувани от COVID-19 за последното денонощие

4793
21 души са излекувани от COVID-19 за последното денонощие
Снимка: iStock

21 души са излекуваните от коронавирус COVID-19 за последното денонощие в България, с което общият им брой достигна 422. 46 са новозаразените за последното денонощие, с което общият им брой достига 1 911. Това съобщи секретарят на Националният оперативен щаб доцент Димо Димов.

Статистиката, водена от Actualno.com, сочи, че нивото на случаите е 2,58% на база броя тестове (46 спрямо 1 777 изследвани за последните 24 часа). Така, понижението на дневна база т.е. спрямо данните от 8 май сутринта, е с 1,28%. Общата картина - положителни проби спрямо направени тестове, сочи ниво на заразяване от 3,40% (1911 официално потвърдени с PCR проби от 56 105 PCR теста).

Има процентно намаление на случаите на коронавирус в България и няма смъртен случай за 24 часа

Установени са 54 нови случаи на коронавирусна инфекция, от които 20 души са влезли в болница. С това общият брой става 1865. За последн...

В болница от новите потвърдени с положителни проби за COVID-19 са 22-ма пациенти. Общият брой на хоспитализираните става 380, като 49 са настанени в интензивни отделения. Активните области са 11, като нова е Търговище. От новите случаи - 16 са в София, от които 8 са приети в болница, а останалите са амбулаторни. В Ямбол новорегистрираните са 11, в Плевен - 7, във Видин - 3, в Пловдив и Благоевград - по двама, в Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград и Търговище - по един случай.

Броят на медицинските служители, които са заразени, достигна 206, като за последното денонощие случаите са 5 - четирима лекари и една медицинска сестра. Двама от тях са в "Пирогов" и по един инфектиран медик има във ВМА, в Пловдив и във Видин.

В Кърджали бе установен пациент с репозитивиране на коронавирусна инфекция - т.е. бил е с отрицателни PCR тестове и пак е станал с положителен PCR тест. "Не се касае за ново заразяване, а за репозитивиране на вирус, който е мигрирал в долните дихателни пътища", коментира доцент Димов и припомни официално обяснение от СЗО за този феномен - че това не е ново разболяване! Припомняме, че преди няколко дни от СЗО обявиха, че пациентите с коронавирус, обявени за възстановени, които по-късно биват тествани положително за вируса SARS-CoV-2, все още изхвърлят мъртви белодробни клетки, в които има неактивно по-голямо количество РНК на SARS-CoV-2 т.е. РНК, което не е заразно.

У нас починалите с доказана инфекция на коронавирус COVID-19 са 88. За денонощието битката срещу заразата загуби един мъж на 84 г. Той е имал артериална хипертония, като придружаващо заболяване, както и мозъчно-съдова болест и инсулт. Починала е и жена на 52 г. от Ямбол с артериална хипертония и стенокардна симптоматика. Загинал е и 86-годишен мъж от Благоевград. Той е имал диабет с исхемична болест на сърцето. Сред починалите за последното денонощие е и мъж на 74 г. с онкологично заболяване.

Сметките на генерал Мутафчийски за коронавируса - верни или без кръчмар? (ВИДЕО)

"Качването на заболеваемостта е от два пъти до три пъти в сравнение с предишните 2 дена. Всъщност имаме 53 днес, преди това 69, 57, а п...

"Обявяването на смъртните случаи се осъществява само след доказан положителен резултат за коронавирусна инфекция", поясни Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com