Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21 души са излекувани от COVID-19 за последното денонощие

09 май 2020, 08:17 часа • 4754 прочитания

21 души са излекуваните от коронавирус COVID-19 за последното денонощие в България, с което общият им брой достигна 422. 46 са новозаразените за последното денонощие, с което общият им брой достига 1 911. Това съобщи секретарят на Националният оперативен щаб доцент Димо Димов.

Статистиката, водена от Actualno.com, сочи, че нивото на случаите е 2,58% на база броя тестове (46 спрямо 1 777 изследвани за последните 24 часа). Така, понижението на дневна база т.е. спрямо данните от 8 май сутринта, е с 1,28%. Общата картина - положителни проби спрямо направени тестове, сочи ниво на заразяване от 3,40% (1911 официално потвърдени с PCR проби от 56 105 PCR теста).

В болница от новите потвърдени с положителни проби за COVID-19 са 22-ма пациенти. Общият брой на хоспитализираните става 380, като 49 са настанени в интензивни отделения. Активните области са 11, като нова е Търговище. От новите случаи - 16 са в София, от които 8 са приети в болница, а останалите са амбулаторни. В Ямбол новорегистрираните са 11, в Плевен - 7, във Видин - 3, в Пловдив и Благоевград - по двама, в Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград и Търговище - по един случай.

Броят на медицинските служители, които са заразени, достигна 206, като за последното денонощие случаите са 5 - четирима лекари и една медицинска сестра. Двама от тях са в "Пирогов" и по един инфектиран медик има във ВМА, в Пловдив и във Видин.

В Кърджали бе установен пациент с репозитивиране на коронавирусна инфекция - т.е. бил е с отрицателни PCR тестове и пак е станал с положителен PCR тест. "Не се касае за ново заразяване, а за репозитивиране на вирус, който е мигрирал в долните дихателни пътища", коментира доцент Димов и припомни официално обяснение от СЗО за този феномен - че това не е ново разболяване! Припомняме, че преди няколко дни от СЗО обявиха, че пациентите с коронавирус, обявени за възстановени, които по-късно биват тествани положително за вируса SARS-CoV-2, все още изхвърлят мъртви белодробни клетки, в които има неактивно по-голямо количество РНК на SARS-CoV-2 т.е. РНК, което не е заразно.

У нас починалите с доказана инфекция на коронавирус COVID-19 са 88. За денонощието битката срещу заразата загуби един мъж на 84 г. Той е имал артериална хипертония, като придружаващо заболяване, както и мозъчно-съдова болест и инсулт. Починала е и жена на 52 г. от Ямбол с артериална хипертония и стенокардна симптоматика. Загинал е и 86-годишен мъж от Благоевград. Той е имал диабет с исхемична болест на сърцето. Сред починалите за последното денонощие е и мъж на 74 г. с онкологично заболяване.

"Обявяването на смъртните случаи се осъществява само след доказан положителен резултат за коронавирусна инфекция", поясни Димов.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес